New York Állam Holokauszt oktatási törvénye ismét napirenden

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Oktatás, Történelem

Anna Kaplan, az állam demokrata szenátora a fővárosban, Albanyban a Holokausztról szóló kiállítást nyitott meg, hogy ezzel is tudatosítsa az elfogadásra váró oktatási törvény fontosságát. A törvény a Soá oktatásáról szóló általános kereteket biztosítaná az állam iskoláiban.  

A törvényjavaslat jelenleg a szenátus oktatási bizottsága előtt van. A huzavonát az okozza, hogy nincs egyetértés abban, hogy vajon a törvény más események oktatásával is (rabszolga kereskedelem, nagy írországi éhínség) foglalkozzon.

New York Állam egyike az USA 23 államának, ahol az iskolákban kötelező a Holokauszt oktatása. A Claims Conference 2020. évi felmérése szerint a 18-39 év közötti New York állam polgárai körében nagy hiányosságok tapasztalhatók a Soá tudatosítása és értelmezése terén.

A válaszadók egyötöde úgy vélte, hogy a Holocaustot a zsidók okozták, 28%-uk azt hitte, hogy az puszta mítosz, és 58% egyetlen náci koncentrációs tábort sem volt képes megnevezni.

A tanulmány alapján New York Állam az 50 közül a 41. helyet foglalta el, amikor az Y (1981–97 között születtettek) és Z (1997–2010) generációk Holokauszt tudatosságát vizsgálták.

A törvény állami oktatási biztos feladatává teszi annak vizsgálatát, hogyan oktatják a Holokausztot az iskolai körzetekben. A tényadatokat azután a kormányzó, szenátorok és képviselők kapják kézhez.

Albany állami Kapitóliumának épületében a múlt heti Holokauszt kiállításon 40 oktatási panelt mutattak be a világ országaiból.

„A Holokauszt tanulságai ma még sokkal fontosabbak, mint eddig voltak” – nyilatkozta Kaplan a médiának. „Lényeges, hogy ismerjük a történelmet, tanuljunk belőle, és tudatosítsuk, hogy a ’soha többé’ nem puszta szó, hanem olyasvalami, amin valóban dolgozunk.”

A téma aktuális, hiszen NYC-ben az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma idén februárban az egy évvel ezelőtti négyszeresére nőtt.

JTA – Bassa László

Címkék:Holokauszt-oktatás, New York állam

[popup][/popup]