Holokauszt túlélők emléknapja?

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

Ne csak a Holokauszt áldozatainak, hanem túlélőinek is legyen emléknapja – javasolja két zsidó közösségi vezető.

Joe Biden alelnökként a 95 éves Holokauszt túlélő Max Mannheimer társaságában látogatott el Dachauba 2015-ben. (Fehér Ház fotó)

A náci haláltáborokban elpusztított zsidók emlékére hozták létre a Nemzetközi Holokauszt Emléknapot, melyet minden évben január 27-én, az auschwitzi láger felszabadításának napján tartunk.

Jonathan Ornstein, a krakkói zsidó kulturális központ igazgatója és Michael Berenbaum, az Amerikai Zsidó Egyetemen működő Sigi Ziering Intézet igazgatója a The Jerusalem Post hasábjain nemrég közzétett véleménycikkükben azt javasolták, hogy a Holokauszt túlélők egyre fogyatkozó nemzedékéről június 26-án, egy kiemelkedő túlélő születésének napján emlékezzünk meg.

A lengyel zsidó Marian Turski (Mosze Turbowicz) ezen a napon született 1926-ban. Túlélte Auschwitzot és a foglyok Buchenwaldba tartó halálmenetét. A felszabadulás után Varsóban élt, ahol bekapcsolódott a zsidó történeti kutatásokba, a második világháborús harcosok és áldozatok szövetségének munkájába, és a zsidó történeti múzeum (POLIN) kutatásaiba.

„Mi, a következő nemzedék képviselői, találkoztunk ezekkel a csodálatos emberekkel, igyekeztünk gondjukat viselni családjaink körében, zsinagógáinkban, közösségi központjainkban. De föl kell tennünk a kérdést: vajon eleget tettünk értük?” Az új emléknap a róluk szóló gondoskodás jegyében teljen – írja cikkükben Ornstein és Berenbaum.

JTA – Bassa László

[popup][/popup]