Elismerte felelősségét Bulgária 11 ezer zsidó kiirtásáért

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Történelem

Bulgária hivatalosan elismerte felelősségét pénteken 11 ezer zsidó kiirtásában, akiket Görögország, valamint a mai Macedónia és Szerbia bolgár igazgatás alatt álló területeiről deportáltak. Az ország ugyanakkor a náci Németország szövetségesei közül egyedüliként megmentette a haláltáboroktól 48 ezer zsidó állampolgárát.

macedon

Macedóniai zsidók deportálása, 1943

 

“Nem tagadhatjuk le azt a tényt, hogy a német jog fennhatósága alatt álló Észak-Görögországból és a Jugoszláv Királyságból 11 ezer 343 zsidót deportáltak. Elítélve a hitlerista parancsnokoknak ezt a bűncselekményét, sajnálatunkat fejezzük ki azért, hogy a bolgár közigazgatásnak ezt nem volt módjában leállítani” – ismerte el egyhangúlag megszavazott nyilatkozatában a bolgár parlament.

A szövegből jól kivehető a Magyarországon is ismert labdázás a felelősséggel. A bolgár közigazgatásnak azért “nem volt módjában leállítani” a deportálásokat, mert ezekhez maga végezte el az előkészületeket: a zsidók megkülönböztetését és összegyűjtését, akiket aztán a németek deportáltak Treblinkába.

Idén március 13-án először tartanak közös megemlékezést a bolgár, a macedón és a görög kormány képviselőinek részvételével Bulgária északnyugati csücskében, a Duna menti Lom kikötőjében, amelyen keresztül hetven éve, 1943 márciusában megkezdődött a megszállt területek zsidóságának deportálása.

A szegénység és a korrupció elleni tiltakozások hatására idén február 20-án lemondott bolgár kormányt Nikolaj Mladenov külügyminiszter képviseli a megemlékezésen.

Pénteken elfogadott nyilatkozatában a szófiai parlament ugyanakkor “kiemelkedő, a bolgár nép toleranciáját és igazságérzetét megmutató” eseménynek nevezte a 48 ezres bolgár zsidóság megmentését.

Egyes történészi vélemények szerint az akkori bolgár vezetők úgy érezhették, hogy az általuk igazgatott területek zsidóinak feláldozásával megmenthetik saját zsidó közösségüket a Harmadik Birodalom által elhatározott “végső megoldástól”.

A haláltáborokba küldött görög, macedón és szerb áldozatok emlékére Szófiában is emlékművet avatnak vasárnap.

[popup][/popup]