A zsidó százados, aki Vaskeresztre terjesztette fel Hitlert

Írta: Lázár György - Rovat: Történelem

Thomas Weber: Hitler’s First War (Hitler első háborúja) című, 2010-ben kiadott könyvét olvasom, amelyik részletesen tárgyalja Hitler tizedes részvételét az I. világháborúban.

Hugo Gutmann századosként

A napsütéses és csodálatosan szép Kaliforniában, ahol én is élek, San Diego városában található a Mount Hope (Reménység hegye) temető. Mint ahogyan az Amerikában gyakori, a temető egy elkülönített részét zsidó temetőként használják és annak a résznek a neve, Hope of Peace (A béke reménye) temető.

Itt található egy egyszerű gránittömb egy Dávid-csillaggal; a Grant házaspár nyughelye.  A férj, Henry George Grant 1962. június 22-én, 81 éves korában hunyt el. A sírkőről nem derül ki hogy Grant német volt és eredeti neve Hugo Gutmann.

Miért változtatta meg ez a német zsidó bevándorló a nevét Hugo Gutmannról, Henry George Grant-ra? A fent említett könyv magyarázattal szolgál.

Hugo Gutmann 1880. november 18-án született Nürnbergben, Bajorországban.  Gutmannt vonzotta a katonai pálya.  A hadseregben kapott kiképzést, de néhány évi szolgálat után leszerelt, mert a család bútorüzletét kellett vezetnie.

Hitler, mint tizedes és mint kancellár

1914-ben, az első világháború kitörésekor már 34 éves és tisztként, főhadnagyi rangban csatlakozik a bajor hadsereghez.  1918-ban már százados és vezénylő parancsnoka annak az egységnek, amelyikben egy 28 éves osztrák is szolgál. A katonát Adolf Hitlernek hívják.

Gutmann és Hitler kapcsolata baráti volt. Hitlert tizedest századordonáncnak, vagyis futárnak osztották be. Közvetlenül Gutmann alatt szolgált és ő tartotta a kapcsolatot a zászlóaljjal, illetve ezredtörzzsel.  Gutmann személyesen terjesztette fel a Vaskereszt Első Osztály kitüntetésre, amit Hitler igencsak büszkén viselt. Később pedig mindent megtett, hogy eltüntesse a kínos tényt, miszerint felterjesztője és parancsnoka egy zsidó katonatiszt volt.

A háború után Gutmann leszerelt és visszatért a család irodabútor és írógép üzletébe. Voltak kapcsolatai egykori katona bajtársaival és nyilvánvalóan tudott Hitler politikai karrierjéről. Hitlert 1933. január 30-án birodalmi kancellárrá nevezték ki.

Kezdetben sokan nem vették komolyan Hitler antiszemita retorikáját és Gutmann, a kitüntetett első világháborús veterán, maga is azt gondolta, hogy nem eshet baja hazájában. A veteránokat megillető nyugdíját rendszeresen folyósították neki.

1935-ban a nürnbergi faji törvények automatikusan törölték Gutmann német állampolgárságát, de katonai nyugdíját továbbra is megkapta.  Németországban maradt.  1938-ban, a Kristallnacht után letartóztatják, majd szabadon engedik. Egyesek szerint maga a Kancellária lépett közbe érdekében.

Guttmann 1939-ben Belgiumba menekül, majd 1940-ben sikerül Portugáliába jutnia.  Hatvan évesen érkezik családjával az USA-ba.

St. Louis városában telepszik le és 1941-ben kéri a helyi hatóságoktól, hogy nevét Henry George Grant-ra változtathassa. Grant az Underwood-Elliott-Fisher cégnél dolgozik mint írógép ügynök, és nyugdíjba vonulása után Kaliforniába költözik. San Diego-ban hunyt el 1962-ben.

Grantot több történész és újságíró is megkereste, mert Hitlerrel való kapcsolatára voltak kíváncsiak. Főként a Vaskereszt kitüntetésre, amelyre Gutmann terjesztette föl Hitlert, és amelyet a náci propaganda arra használt fel, hogy a Führert háborús hősként ábrázolja. Grant minden kapcsolatát megszakította szülőhazájával és egyetlen Hitlerrel kapcsolatok kérdésre nem volt hajlandó válaszolni.

Hugo Gutmann/Henry George Grant sírja San Diegóban (A szerző felvétele)

2003-ban egy kanadai filmsorozat készült Hitler: The Rise of Evil (Hitler: A gonosz fölemelkedése) címmel. Gutmannt az amerikai filmszínész, Brendan Hughes alakította.  A televíziós forgatókönyv szerint Hitler megzsarolta Gutmannt a kitüntetésért, de erre semmilyen hiteles bizonyíték sincs.

Címkék:I. világháború

[popup][/popup]