A zsidó kongresszusi képviselő, aki a Szent Korona visszaadásáért lobbizott

Írta: Lázár György - Rovat: Történelem

Talán meglepő, de egyetlen amerikai politikus sem küzdött olyan kitartóan a Szent Korona visszaadásáért, mint Ted Weiss. Budapesten ma már elfeledték, pedig a magyar származású, liberális kongresszusi képviselő támogatása nélkül a korona akkor talán nem is került volna vissza Magyarországra.

Theodor Weiss (Forrás: wikipedia)

Negyvenöt éve, 1978. január 6-án adta át az Egyesült Államok képviselője Budapesten a magyar koronázási jelvényeket.

Cyrus Vance akkori amerikai külügyminiszter delegáció élén különgépen hozta vissza a nemzeti ereklyéket és azokat Apró Antal az Országgyűlés akkori elnöke vette át. Ted Weiss is tagja volt a delegációnak, ott állt Cyrus Vance mögött. Ő volt az akkori amerikai törvényhozás egyetlen magyar származású tagja.

A magyar államiságot jelképező Szent Koronát 1944-ben a nyilasok először Kőszegre, majd Ausztriába vitték, ahol a Salzburg melletti Mattsee községben egy hordóban elásták. Miután a koronaőrök amerikai fogságba kerültek, az amerikaiak kiásták a kincseket és 1945-ben az Egyesült Államokba szállították.

Ted Weiss egyik a korona visszadásának érdekében irott cikke

Az 1970-es évek elejére nagyot javult a magyar-amerikai viszony, és ahogyan melegedtek a kapcsolatok, az amerikaiak elkezdték fontolgatni a korona visszaadását is.   1977-re a magyar-amerikai viszonyban jelentős javulás következett be, az már-már baráti volt.

A korona és a koronázási ékszerek visszaadására vonatkozó döntést Jimmy Carter demokrata elnök hozta meg.  Ted Weiss volt az, aki azzal érvelt, hogy az ereklyék visszajuttatása nem politikai, hanem morális kérdés. A koronaékszerek a magyar nemzet államiságának szimbólumai, amelyeket függetlenül az ország politikai rendszerétől, vissza kell adni.  Az nem az amerikaiaké, annak jogos tulajdonosa a magyar nép, az Egyesült Államoknak semmilyen jogalapja sincs, hogy azt tovább őrizze.

A jobboldali emigráns magyar sajtó árulónak tartotta Weisst

A republikánusok és a magyar emigráció konzervatív tagjai másképp látták ezt.  Számukra elfogadhatatlan volt, hogy a koronát a kommunista Magyarországnak szolgáltassák vissza. Tüntetések voltak a visszaadás ellen, és az amerikai Legfelsőbb Bíróság kétszer is elutasította a visszaadás megtorpedózására indított jogi kérelmeket.

1977 októberében kezdődtek a tárgyalások az átadásról, de miután annak híre kiszivárgott heves kongresszusi vita bontakozott ki. Már-már úgy tűnt, hogy a terv nem valósul meg, de Ted Weiss lankadatlan politikai lobbizása, cikkei és nyilatkozatai végül eredménre vezettek. A jobboldali magyar emigráció gyűlölte Ted Weiss akcióját és azzal vádolták, hogy a kommunisták kezére játssza a Szent Koronát.

Cyrus Vance átadja a koronázási jelvényeket Apró Antalnak

Az amerikai és a magyar kormány közös nyilatkozata a visszaszolgáltatásról 1977. december 16-án jelent meg.  Annak értelmében a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket a magyar népnek adják vissza.  Azok 1978. január 5-én este érkeztek Magyarországra az American Airlines járatának fedélzetén. Másnap, január 6-án Cyrus Vance amerikai külügyminiszter ünnepélyesen átadta az ereklyéket az Országházban; Ted Weiss is ott volt.

Weiss 1927. szeptember 17-én született a Szabolcs megyei Gávavencsellőn. Édesapja mészáros volt. Miután szülei elváltak, a zsidótörvények megjelenése után 1939-ben édesanyjával Hamburgból New York-ba hajózott. 11 éves volt. Édesapja Magyarországon maradt és túlélte a Holokausztot, 1948-ban hunyt el.

South Amboy-ban, New Jersey államban telepedtek le és ott is érettségizett 1946-ban. Ezután két évig az amerikai megszálló hadseregben, Japánban szolgált, majd1952-ben jogi doktorátust szerzett a Syracuse University-n.

Tv-Híradó 1978. január 6. /részlet/

No Description

 

Először ügyészként dolgozik, majd beválasztják New York városi tanácsába.  Neve ismertté válik, és 1976-ban már kongresszusi képviselő.

Tragikus hirtelenséggel, 1992. szeptember 4-én hunyt el hivatalában. Szívrohamot kapott 64 évesen.

Emlékét egy 34 emeletes kormányzati épület őrzi Manhattanben; az a Ted Weiss Federal Building nevet viseli. Szülőhazája elfeledte.

Címkék:Cyrus Vance, koronázási jelvények, Ted Weiss

[popup][/popup]