A Wachskerz család sorsa

Írta: Polgár György / Düsseldorf - Rovat: Történelem

Az alábbi levelet – amelyre a pápai archívumban most bukkantak rá a kutatók – egy Martin Wachskerz nevű 23 éves zsidó fiatalember írta XII. Pius pápához. A Franciaországban élő rabbinövendék, attól tartva, hogy családjával Ukrajnába deportálják, végső elkeseredettségében a pápához fordult: arra kérte, segítsen vízumot szerezni a semleges Svájcba.

 

Toulouse, 1942. december 16.

„Mielőtt megteszem fiatal életem utolsó lépését, mely még sohasem látott egyetlen derűs napot sem, Kegyelmességed segítségét merészelem kérni. A legnagyobb szükség és kétségbeesés miatt fordulok Excellenciádhoz. 21 éves fiatalember vagyok, izraelita.

A bölcsőm Berlinben állt, onnan utam Lengyelországba, Belgiumba, majd Franciaországba vezetett. Teológia-hallgató vagyok (rabbinövendék).

Az utóbbi időben annyi keserűségen mentem keresztül, hogy már nem tudom, hogyan tovább. Leírni sem tudom. Erőm végén vagyok.  Utolsó reményként szüleimmel és fivéremmel menedéket kértünk Svájcban… Az Égi Alkotó a tudója annak, mekkora veszélyben vagyunk… Kegyelmességed négy embert menthetne meg. Mentsen meg minket.”

A levél 1942/43 fordulóján érkezett a Szentszékhez, akkor, amikor a deportálások elérték csúcspontjukat. Pietro Bernardini berni pápai nuncius közbenjárása Wachskerz és családja érdekében eredménytelen maradt. Alább olvasható 1943. január 28-án kelt jelentése Maglione bíboros-államtitkárnak:

„Múlt év decemberében kelt 59261 számú becses sürgönyére válaszolva arról kívánom tájékoztatni kegyelmes Excellenciádat, hogy az idegenrendészet vezetője, akihez Martin Wachskerz úr érdekében fordultam, nemrégen közölte, miszerint az illető úr kérésének egyelőre nem tud eleget tenni. Mellékelem Önnek a válasz másolatát.”

A család további sorsáról ellentmondásosak az információk.

Egy franciaországi deportációs listán olvasható Esnel Wachskerz neve, Auschwitz célállomással.

A Jad Vasém honlapján is található egy bejegyzés Martin Wachskerzről, mely szerint sorsa ismeretlen.

A pápai levéltárban dolgozó német kutatócsoport tagja, Dr. Barbara Schüler a Szombatnak elmondta, hogy egy magánszemély segítségével sikerült egy Martin Wachskerz nyomára bukkanni. Egyelőre még bizonytalan, hogy ő-e a levél írója, ugyanis az összes releváns adatbázis ellenőrzése során ellentmondó adatokhoz jutottak:

Az egyik dokumentum szerint a család, vagyis az apa (Israel Chaim), az anya (Craswa), valamint fiaik (Martin és Heinz) 1942-ben Laucune-ban, Franciaország déli részén éltek. A Jad Vasém nemzetközi honlapja arról számol be, hogy az egész család túlélte a holokausztot. A francia weboldal – mely független a nemzetközitől – közlése szerint viszont Israelt Auschwitzban meggyilkolták. Egy másik információ szerint az apa neve Alter, az anyáé Czarna. Martin 1922. január 16-án született, öccse Heinz 1923-ban.

A Wachskerz család esete is azt mutatja, milyen nehéz kezelni a holokausztáldozatok egyértelműnek vélt adatait, és mekkora lehetőség rejlik a vatikáni levéltár mostantól hozzáférhető, körülbelül 20.000 dossziéjának feltárásában.

Lásd még a témában készült interjúnkat a vatikáni levéltárban dolgozó kutatócsoport vezetőjével, Hubert Wolffal.

Címkék:Martin Wachskerz, menekülő zsidók, Vatikáni levéltár

[popup][/popup]