50 éve történt – szovjet rabbinövendékek a budapesti Rabbiképzőben

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának közleménye.

Budapest VIII. József körút 27., Országos Rabbiképző Intézet zsinagógája, rabbiavatás 1967. március 27-én. Középen Scheiber Sándor az Intézet igazgatója, tőle jobbra Salgó László főrabbi. Fotó adományozó: Bauer Sándor

BELÜGYMINISZTÉRIUM

III/II Csoportfőnökség

4-a alosztály

“SZIGORÚAN TITKOS”

Adta: “Sárvári” fn. Tmb

Vette: Horváth József r.őrgy.

Idő: 1974 márc. 21.

Hely “Mikó” fn. “T”-lakás

A rabbiképző két hallgatójáról

JELENTÉS

Budapest, 1974. április 3.

“A Rabbiképző két szovjet hallgatója: Chajim L… és Adolf S…. Az előző Moszkvában él /szülei és testvére van/, az utóbbi Birobidzsánban él, ott özvegy édesanyja van.

Igen rendes az emberi és politikai magatartásuk, azonban nem elég szorgalmasak. A zsidó vallási életről idejöttükkor semmit nem tudtak. Az előkészítő kurzuson /ez Moszkvában volt/ tűrhetően elsajátítatták a héber nyelvet, úgy hogy megértik, és alacsony fokon meg is tudják magukat értetni.

L… nagyon lusta, keveset tanul, csak amit az előadásokon hall, azzal is beéri. A másik szorgalmasabb, zárkózottabb is.

A kötelező reggeli imán, ami az intézetben van, ott vannak, L… oda is néha elkésik, de ami nem kötelező, pl. hétköznap este, szombat délután és este, vasárnap reggel, ott már nem jelennek meg, illetve nem járnak templomba.

Nincs kialakult baráti körük. L… egyszer volt Sátoraljaújhelyen Lőwyvel, ahol Lőwy szülei élnek.

A zsidó húsvét /peszach/ ünnepre Moszkvába utaznak. L… a szüleihez, S… pedig azért, mert Kaplun, a hitközség elnöke meghívta vendégségbe. Most az ünnepi tudnivalókat szorgalmasan tanulják, mert nem akarnak otthon szégyent vallani.

Tulajdonképpen értelmesek, és jó anyag is, de az igazgató túl jó, mert folyton azt hangoztatja, hagyni kell őket, hogy nagyon jól érezzék itt magukat. Pedig jobb lenne szigorúbban venni, hogy egyrészt időben végezzenek, másrészt olyan tudást szerezzenek, hogy hazakerülve alkalmasak legyenek önállóan rabbiállás betöltésére gyámkodás nélkül is.

“Sárvári György”

Értékelés: A hálózat feladata volt, hogy a rabbiképző két szovjet hallgatójának eddigi magatartásukról, viselkedésükről, kapcsolataikról készítsen információt. Feladatát csak annak ismeretében tudta elkészíteni, hogy nevezettekkel viszonylag keveset van együtt. A jelentés tájékoztató jellegű, a vezető elvtárs utasítására készült.

Intézkedés: A vezető elvtárs utasítására tájékoztatót összeállítani a két hallgató eddigi magatartásáról, rájuk vonatkozóan bejött Információk alapján.

Feladat:

Rendszeresen kísérje figyelemmel mindkét hallgató magatartását, viselkedését, kapcsolataik alakulását, érdeklődését és folyamatosan adjon róla információt.

Kísérje figyeleméi ez év februárjában a Rabbiképzőbe került P… Sándor magatartását és erről is jelentsen.

Találkozó:

  1. április 2-án, 10.00 h-kor “Mikó” fn. “T”-lakás-

Horváth József r.őrgy.

ÁBTL – 3.1.2. – M-37809/3

[Az ügynök Salgó László főrabbi, a tartótiszt Horváth József a Belső Elhárítás /III/III/ csoportfőnöke 1985-1990 között.]

Teljes cikk

[popup][/popup]