112 éve született a “brit Schindler”: Nicholas Winton

Írta: Lénárt G. József - Rovat: Holokauszt, Történelem

1988-ban Mrs. Greta Winton berkshire-i otthonuk padlásán keresgélt, amikor a kezébe került egy régi bőrönd. A bőröndben számtalan, közel 50 éves iratot, levelet és fényképet talált, melyekből egy addig ismeretlen, megdöbbentő történet bontakozott ki. A történet főszereplője a férje, Nicholas Winton volt.

Winton egyik megmentettjével

Nicholas Winton (eredeti nevén Nicholas Wertheim) 1909. május 19-én, Hampsteadban született, német zsidó szülőktől. Szülei két évvel korábban költöztek Nagy-Britanniába Németországból. Családnevüket Wintonra változtatták és megkeresztelkedtek. Az ifjú Nicholas üzleti tanulmányokat folytatott Angliában, majd bankárként dolgozott Németországban, Angliában és Franciaországban.

1938 végén, néhány barátja meghívására Prágába utazott, feladva jól fizető tőzsdei munkáját Londonban. Ezekben az időkben tömegek menekültek a náci Németországhoz csatolt Szudétavidékről Csehországba, ahol a brit követség is bekapcsolódott a menekültek ellátásába. A brit követség átmeneti táborokat működtetett, ahol szállással és ellátással segítették a menekülteket. Winton felismerte a növekvő veszélyt és elborzasztotta a menekültek hatalmas száma. Elhatározta, hogy külföldre és ezáltal biztonságba juttatja a leginkább kiszolgáltatottakat: a  menekült gyermekeket.

„A követség az idősekkel és a betegekkel foglalkozott leginkább, miközben a táborokban élők sorra panaszkodtak, hogy senki nem tesz semmit a gyermekekért” – áll Winton visszaemlékezéseiben. 1939 elején Prágában megszervezte a Cseh Gyermektranszport nevű szervezetet, amelyik összegyűjtötte a gyermekeket a kiutazáshoz. Majd visszatért Nagy-Britanniába, hogy a gyermekek Csehszlovákiából való kijuttatását is megszervezhesse. Ebben segítségére voltak brit menekültügyi szervezetek és egy csehszlovák utazási iroda is (Cedok). A gyermekek elhelyezéséhez befogadó családokat keresett, a kiutaztatásukhoz pénzt gyűjtött.

Winton 2014-ben, 105 éves korában

2014-ben, egy rádióinterjú során Winton elmesélte, hogy kérte az Egyesült Államokat is, segítsenek a menekült gyermekek kijuttatásában és elhelyezésében, de visszautasították. Franklin D. Roosevelt akkori elnöknek levelet is írt, de tőle sem kapott segítséget.

1939 tavaszától 1939. szeptember 3-ig nyolc vonaton 669 gyermek távozott Csehszlovákiából (egy 15 fős csoportot Svédországon keresztül, repülővel menekített ki!), a kilencedik vonatnak, szám szerint a legtöbb (mintegy 250) gyermekkel szeptember 3-án kellett volna elindulnia, viszont ezen a napon Nagy-Britannia is belépett a háborúba. A nácik ezt a vonatot már nem engedték ki. A gyermekekről azóta sem tudni, sorsuk ismeretlen.

A megmenekült gyermekeket – nyakukban a nevüket mutató táblákkal – angol nevelőszülők várták a londoni Liverpool Street vasútállomáson.

Winton megmentettjei körében

Winton érdemeiről a háború után elfeledkeztek, megmentettjei is úgy tudták, hogy a Vöröskereszt segítségével menekültek meg. A helyzet csak akkor változott meg, amikor felesége a dokumentumokkal a nyilvánosság elé állt.

A megmentett gyerekek egyike, Vera Gissing, írta meg Nicholas Winton önéletrajzát, az önéletrajz alapján pedig a ’Síla lidskosti’ (Az emberiség hatalma) című film forgatókönyvét. A film 2001-es bemutatójára Vaclav Havel hívta meg az ünnepelt Wintont, ahol az általa megmentett 664 gyerekből több mint 200 várta.

A film premierje után újságírói kérdésekre Winton azt válaszolta, hogy nem tett semmi különöset, „csak láttam, hogy mi történik és segítettem, ahogy tudtam”.

Winton emlékműve a prágai pályaudvaron

A túlélőket sokan „Winton gyermekeinek” nevezik, s olyan személyeket találhatunk közöttük, mint Dagmar Simova, Madeleine Albright amerikai külügyminiszter unokatestvére, Lord Dubs, parlamenti képviselő, Heini Halberstam matematikus vagy Jitzhák Tuvia Wiess, jeruzsálemi főrabbi. Karel Reisz filmrendező, a túlélők egyike a 2001-es találkozó után azt mondta: „soha nem hallottam Wintonról, eddig azt hittem, a Vöröskereszt szervezte a mentést. A találkozóra elvittem a gyermekeimet és az unokáimat is, hogy halhassák és láthassák, hogyan menekültem meg. Nagyon megható volt.”

Wintont Vaclav Havel 1998-ban a Hradzsinban a Masaryk érdemrenddel tüntette ki, 2002-ben pedig II. Erzsébet királynőtől megkapta a lovagi címet. Winton ugyan kikeresztelkedett zsidó szülőktől származott, de élete végéig azt képviselte, hogy származása nem játszott szerepet abban, hogy segítsen. Zsidó származása miatt viszont a Jad Vasem nem nyilvánította a Világ Igazainak egyikévé.

Nyugdíjas éveit az angliai Maidenheadben töltötte, ahol 2015. július 1-én, 106 éves korában hunyt el.

Emlékéből fakadjon áldás!

 

Forrás:

“British `Schindler’ gets knighthood,” (CNN, 2002. december 31.)

“Honor for `British Schindler,” (BBC News, 2002. szeptember 26.)

“Nicholas Winton, who saved Jewish children during the Holocaust, dies at 106,” (Haaretz, 2015. július 1.)

Címkék:Nicholas Winton

[popup][/popup]