Megjelent a Szombat júniusi száma

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

Címlapsztori: Az Árpád-sávos zászló és a jobboldal – interjúk Granasztói Györggyel, Lánczi Andrással, Solymosi Frigyessel és Szabad Györggyel.

Novák Attila: Ellentmondásos kommunikáció – elhazudott történelem

Amennyiben a magyar polgári politika és értelmiségi elit úgy próbál tenni, mintha Magyarországon nem léteznének szélsőjobboldali és antiszemita jelenségek, akkor önmagát csapja be. Ezek a jelenségek megjelentek a legutóbbi őszi tiltakozások során is. A konzervatív oldalhoz tartozó holdudvar egyre kevésbé próbálja megérteni, felfogni a magyar társadalom egy jelentős részének érzékenységét.

Szekér Gitta: Az iszlám értelmiség és a Nyugat – avagy szükségszerű-e a civilizációk harca?

Némiképp őszintétlennek tűnik a palesztinok miatti ügybuzgóság, mikor a hinduk által lerombolt mecsetek kevés visszhangot kavarnak az iszlám világban, a kasmíri konfliktus csak néhány zavaros fejű „szent harcost” érdekel, s mikor a bejelentés, hogy a thai kormány egy, az izraeli-palesztin határon álló falnál sokkal magasabbat szándékozik felhúzni délen, hogy a muszlimokat távol tartsa, ugyancsak reakció nélkül marad…

Pünkösti Árpád: Apám, kézen fogva Szálasival II. rész

Engem barátaimmal, zsidó barátaimmal is már egy életre összebilincselnek érzelmeink, emlékeink. Nekik is számadással tartozom magamról, talán apámról is. Hajtott ez is, hogy akár tíz határon át is elérjem, hogy találkozzak vele. Ők nagyot futottak a felszabadító szovjet csapatok elől Németországon, talán Dánián vagy Hollandián és Ausztrálián át egészen Brazíliáig. Nekem már nem kellett ilyen kacskaringósan menni, mégis sokkal hosszabb idő alatt értem el Brazíliába, mint ők. Mikor végre megérkeztem, az igazán fontos kérdések többségét nem tettem fel. Nem készültem fel rá.

Vajda Mihály: Sisakrostély-hatás (Kísérteteim)

A közönséges német nem tudta elfogadni a zsidót, mert a közönséges zsidó, aki épp most jött a gettóból, túlságosan is más volt, a Kulturjude meg idegen volt a számára már csak azért is, mert az a német elit is idegen volt, amelyhez az előbbi egyik pillanatról a másikra most már hozzátartozott.

„Sok mindennel adósok vagyunk” – Várnai Pál interjúja S. Nagy Katalin művészettörténész-szociológussal

…nyilván a családi háttérből következően, amit bonyolít, hogy ortodox zsidó családból származó anyám vallásos katolikusként élte az életét, parasztszármazású apám pedig vallástalan volt. Szüleim köré mindenféle legendák szövődtek, például, hogy én nem is Nagykanizsán, hanem egy lágerben születtem, és hogy nem is ők a szüleim, csak felneveltek. Nekem meg kellett küzdenem a saját helyzetemmel kapcsolatos problémákkal, tisztázni olyan fogalmakat is, hogy egyáltalán ki a zsidó, és hogy mitől zsidó valaki. Mindezt még bonyolultabbá tette anyám katolikus hite, és zsidó családjának elpusztítása felett érzett bűntudata.

Keresd a Szombatot a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon,

vagy válaszd a könnyebb megoldást: fizess elő a Szombatra.

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.

E-mail: [email protected]

www.szombat.org

A Szombat a www.antiszemitizmus.hu honlapon dokumentálja a zsidó- és Izrael-ellenes publikációkat, és küzd az antiszemitizmus ellen.


2007. június / XIX. évfolyam 6. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2007-06, Borító

[popup][/popup]