Megjelent a Szombat decemberi száma!

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Szombat magazin

Versenytársak – interjú Heisler Andrással és Köves Slomóval, Bernard-Henry Lévy: A késelős intifádáról, Németország és a bevándorlás, Beszámoló a IV. Zsidó Filmfesztiválról, Kőszeghy Péter Gáli József életművéről, Berkovits György regényrészlete. Előfizetési akció értékes nyereményekkel!

Bernard-Henri Lévy: A „késelős intifáda” csömörig ismételt szólamai
Fárasztó már „magányos farkasokról” hallani azon maroknyi – holnap azonban talán már több tucatnyi vagy több száz – elkövetővel kapcsolatban, akik zsidókat gyilkolnak meg, miközben „ismerősök” ezrei „kedvelik” és tweetelők tízezrei „követik” őket, s olyan weboldalak egész hálózatához kapcsolódnak, amelyek – legalábbis részben – szervezői a véres táncnak.

Gadó János: Kik gyilkoltak Párizsban és miért?
A jól összehangolt november 13-ai párizsi terrortámadásoknak egyetlen direkt célja volt: minél több védtelen polgári személy lemészárlása.

Mika Klára: Németország és a modernkori bevándorlás
A II. világháború óta, de főleg a hetvenes-nyolcvanas évektől kezdve Németország, történelmi komplexusa miatt az empátia és a társadalmi igazságosság eszményképét próbálja képviselni.

verseny.indd

„A zsidó felekezetek között a Mazsihisz a legdemokratikusabban irányított szervezet” – Interjú Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével
„A média azonban csak arra figyel fel, ha azt mondjuk, hogy nem akarunk Hóman Bálint szobrot.”

2015-ös költségvetésünk 1 milliárd forint körül van” – Interjú Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával
„A Holokauszt-múzeumot egy zsinagógába tenni? – Ennek lehet negatív üzenete. (…) Azt a téves üzenetet is közvetíti, hogy a zsidóság már csak múzeum.”

Jobb lett volna, ha Magyarország nem ugrik ki” – interjú Borhi László történésszel
Borhi László Nagyhatalmi érdekek hálójában. Az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata a második világháborútól a rendszerváltásig címmel jelentetett meg új könyvet az idén az Osiris kiadó gondozásában. Várnai Pál erről kérdezte a történészt.

Kőszeghy Péter: Szúnyogok és nemeskócsagok
Gáli József (Gyula, 1930. febr. 10. – Bp., 1981. márc. 5.). író, költő, drámaíró mára feledett alakja a 20. századi irodalomnak, s a hősök panteonjában sem jutott neki hely. Sokszor halt meg, de sohasem jókor.

Szentgyörgyi Rita: 13+2 – IV. Zsidó Filmfesztivál
A negyedik alkalommal megrendezett Zsidó Filmfesztivál programjában tizenhárom játékfilm és két dokumentumfilm szerepelt. A többségében itthon még nem vetített filmek – több mint nyolc országból – változatos műfajokat képviseltek. A ZsiFi szervezői igyekeztek minél szélesebbre tárni a kaput, zsidó és zsidó kötődésű filmesek a zsidó közösség problémáiról, másokhoz fűződő viszonyáról szóló alkotásaival.

Berkovits György: Ckó, a fényképész (regényrészlet)
Miután fényképészsegédünk feljelentette anyámat, apám frontról hazaküldött kényelmetlen képei miatt, hazaárulásért, azt kezdték suttogni a segéd fülébe, hogy megszerezhetné magának a műtermet, hiszen Barbara zsidó, nyilván zsidó.

„A kormány 2,1 milliárd forint hozzájárulást nyújt”
Az Európai Maccabi Konföderáció Magyarországnak ítélte az 2019-es Maccabi Európa Játékok megrendezésének a jogát. A hír kapcsán beszélgetés Jusztin Ádámmal, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnökével.

Ágoston Vilmos: A korrupció áldásai
recenzió Szilágyi Júlia Álmatlan könyv című könyvéről

*

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: Fizessen elő a Szombatra! Vagy olvassa digitálisan!

Szombat elofizetesi felhivas 2016ra

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságos standjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Láng Téka (XIII. ker., Pozsonyi út 5.)
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.)
Kabbala bolt (XIII. ker., Hollán E. utca 25.)
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.)
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker., Paulay E. utca 1. )
Gondolat könyvesbolt (V. ker., Károlyi M. utca 16.)
Olvasók boltja (XIII. ker. Pannónia u. 35-37.)
Frölich Cukrászda (VII. ker. Dob u. 22.)
Concerto Hanglemezbolt (VII. ker. Dob u. 31/B.)
Nyitott Műhely (XII. ker, Ráth György utca 4.)
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker., Révay utca 16.)

Telefon/Fax (munkanapokon délután): 311-6665
E-mail: [email protected]
Facebook oldalunk eléréséhez kattintson ide


2015. december / XXVII. évfolyam 10. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2015-12, Borító

[popup][/popup]