Megjelent a Szombat áprilisi száma

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

Andrew Baker: Magyar Jobbik, ukrán Szvoboda, görög Arany hajnal

Közismert, hogy honnan jönnek az antiszemita támadások. A jobboldali, neonáci csoportok régóta a figyelem középpontjában állnak, és ma is komoly problémaforrást jelentenek. Ám az utóbbi időben, a Franciaországban és Nyugat- Európában dokumentált növekvő erőszak forrása az arab és a muszlim közösség.

 

„Felőlem mindenki olyan zsidó, amilyen akar lenni” – Jeruzsálemi interjú Spiró Györggyel

…nekem nem kell Nobel-díj. Boldog vagyok, hogy nem vagyok Nobel-díjas.

– Miért?

– Azért, mert azt nem lehet kibírni. Láttam, hogy Kertész Imre mit szenvedett vele előtte, utána, nem kívánom senkinek. Nem nekem való, az biztos. Ő egy kicsit élvezte, én egy kicsit sem élvezném, ezekhez a dolgokhoz másként viszonyulunk.

 

ANGYALVÁROS

Marianna D. Birnbaum: „Ahol én vagyok, ott van Németország!”

…megcsodáltam Thomas Mann és Bertolt Brecht lakhelyét. Az utóbbinak nem a Pacific Palisades-en, hanem Santa Monicában volt háza, amelyről mindenkinek elmondta, hogy kevésbé procc, mint ahol Thomas Mann és a Feuchtwanger lakik. Ezt Martha Feuchtwanger mesélte, az egyetlen közülük, akinek a villájába bejáratos voltam…

Hol volt, hol nem volt… – Gazdag Gyula filmrendezővel beszélget Surányi Vera

Úgy láttam, nagyon hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy változtatni lehessen, és annyi időm nekem már nincs. Az elképzeléseimet itthon nem tudtam megvalósítani, Amerikában viszont nem ütközött akadályba.

Szántó T. Gábor: A nyugati parton

Egy szerencsésebb korban, lélekben néha szintén hontalanként, egy huszonöt négyzetméteres, amerikai konyhás, szőnyegpadlós szobában dolgozom egy apartman-házban, s egy tíz négyzetméteres hálószobában alszunk az óceánparttól kétszáz méterre. Egész nap kellemes hűvös, kint enyhe meleg, ideális feltételek az alkotáshoz.

 ***

Horthy Miklóst hajóparancsnoknak képezték ki – Interjú Turbucz Dávid történésszel

„…ez volt az a terület, amiben igen kiváló volt. A flottaparancsnoki poszt betöltésekor is mutatkoztak hiányosságok felkészültségében. Majd úgy lett kormányzó, hogy jogi, közgazdasági és államvezetési ismeretekkel nem rendelkezett…”

 

IZRAELI ÍRÓK  ÚJ KÖNYVEI MAGYARUL

Több, mint húsz nyelven…

Interjú Shani Boianjiu izraeli írónővel, aki a katonaságnál szerzett élményeit írta meg – magyarul nemrég megjelent – könyvében.

„Izraelben élek. Nincsenek reményeim, hogy véget ér a közel-keleti konfliktus, és gyakran fárasztó követni a reménytelen híreket, de nem mondanám, hogy elegem van az országból vagy a népemből.”

Részlet Bátraké a mennyország címmel megjelent regényéből

 

Író, egyenruhában

Amir Gutfreund (50) izraeli író, a légierő nyugalmazott alezredese, özvegy, három gyerek apja és három könyv szerzője. Első könyvét (A mi holokausztunk), mely a könyvfesztiválra jelenik meg magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában, tizenhárom éve írta, s 2003-ban megkapta a legrangosabb irodalmi díjat, a Sapir-díjat. „Ha egy mosógéphez írok használati utasítást, abban is van humor és van holokauszt” – jellemezte a Haarecnek írói attitűdjét.

Részlet A mi holokausztunk című regényéből.

David Grossman: A világ végére – részlet a regényből

„Aztán Ora észrevette, hogy terhes… Megpróbálta elkapni Avram kezét, és rátenni a hasára, de erre Avram valami iszonyú ordítást hallatott. Szeméből sütött a feneketlen düh és a nyers gyűlölet. Aztán kinyitotta az ajtót, gyakorlatilag kirúgta Orát, s hagyta odakint állni – ő így érezte – tizenhárom évig.”

***

 

Hódmezővásárhely – Rebellis autonóm zsidó hitközség

A helyprobléma folytán megfogalmazódott, hogy a zsinagóga mellett lévő volt hitközségi székház kártérítés útján visszakerülhetne a közösség használatába, mint ahogy ez Újvidéken (Novi Sad) is történt, nem olyan régen. A város részéről hivatalosan soha nem érkezett bocsánatkérés a deportálások miatt, viszont Lázár János volt polgármester felújíttatta a zsinagógát, amit a hitközség egyfajta bűnbánásnak elfogad.

 

Vadas János: Pészáchi fáradtság

A szédertál szinte maradéktalanul teljesíti a modern orvostudomány elvárásait. Tojás? Stimmt. Sülthús? Stimmt. Keserűfűnek betudhatjuk a búzacsírát fenti listából, a zeller zöld levelű, a charoszetben megtalálható a dió, gyümölcsből az alma. A torma rengeteg C-vitamint tartalmaz, hagyományos gyógynövény, megtalálható benne a kalcium, nátrium, magnézium. A Béres cseppekben nincs annyi nyomelem, mint a széder-tálon!


2013. április / XXV. évfolyam 4. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2013-04, Borító

[popup][/popup]