Pészáchi fáradtság

Írta: Vadas János - Rovat: Gasztro, Hagyomány

256992-passover

A tavaszi fáradtság jelenségét mára az orvostudomány is elismeri. A téli hónapok alatt testünk felélte vitaminból, nyomelemből és más fontos anyagból felhalmozott készleteit, lelkünket deprimálta a sötét és a hideg. Ágyban, párnák közt várnánk, hogy megmentsen a tavasz a hiánybetegségünkből, de önmagában a fény és a meleg még nem elég: sportolni, kiegyensúlyozottan táplálkozni és ünnepelni kell. A bor egyszerre táplálja a testet és lelket, széderkor négy pohárral emlékezünk meg arról, hogy a Kados-Baruch-Hu kivezette Izraelt Egyiptomból.

passover

A télen kapható üvegházi vagy import zöldségekben és gyümölcsökben közel sincsen annyi vitamin, mint a nyáron, földben termett társaikban. Tavaszra a C- és a D-vitaminok kiürülnek, a sok alvás regenerálódás helyett éppen hogy mélabússá és még fáradtabbá tesz bennünket. A megoldás az lenne, ha a széder-tálon tőkehalmáj, tejtermék, sötétzöld levelű növények, brokkoli, tojás, mandula, dió, mogyoró, citrusfélék, gyümölcsök és búzacsíra lenne. Az Örökkév@aló (fényeskedjék neki) és ezek a frissen néppé lett zsidók furfangos egy csapat! A széder-tál szinte maradéktalanul teljesíti a modern orvostudomány elvárásait. Tojás? Stimmt. Sülthús? Stimmt. Keserűfűnek betudhatjuk a búzacsírát fenti listából, a zeller zöld levelű, a charoszetben megtalálható a dió, gyümölcsből az alma. A torma rengeteg C-vitamint tartalmaz, hagyományos gyógynövény, megtalálható benne a kalcium, nátrium, magnézium. A Béres cseppekben nincs annyi nyomelem, mint a széder-tálon!

A bor nem kifejezetten jó a tavaszi fáradtság ellen, mértékletes fogyasztása inkább a vérnyomásproblémák, szív és érrendszeri betegségek megelőzősében játszik szerepet. Mindazonáltal kedélyjavító. Vízre amúgy is szükségünk van, napi 2 liter folyadék kifejezetten vitalizál, és mivel nem eretnekség jó borból sem spriccert készíteni, bátran hígítsuk a friss rosékat, schillereket. Impozáns látványt nyújthat egy rosé-házmester Taklerék 2012-es kékfrankosából. Vibráló savai felébresztik bennünk a téli álmot alvó életkedvet.

passover-wine-600x420

Mivel egy mediterrán temperamentumú fazon vagyok, ritkán ajánlok egri bort, de a Szent Andrea pincészet 2011-es roséja annak ellenére, hogy nem egy mai darab, gyümölcsös ízével kellemesen meleg tónusú bor. Pészách kíméletlen kósersági követelményei mevusál bor fogyasztását írják elő, minden kovászosnak mennie kell, de hát tudjuk, hogy a pasztörizált bor nem az zsidó gasztronómia csúcsa. Azt olvastam, hogy a californiai Alexander Valley borászat Herzog nevű Cabernet Sauvignon gyorspasztörizált bora bársonyos, gyümölcsös pészáchi ital. Én azonban nem cserélném el a Vylyan pincészet Kakas roséjára, ami merlot, kadarka és pinot noir házasításából készült, ízes és illatos szomjoltó.

Az Élijáhu próféta számára kitöltött ötödik pohár értelme: „Beviszlek benneteket az Országba, a kezemet felemelve szent ígéretet tettem, hogy nektek adom… örökségül adom nektek, én , az Úr.” (Móz II. 8.) Dajdajénú, dajdajénú, dajdajénú….

Címkék:2013-04, gasztronómia

[popup][/popup]