Best of Szombat

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

20 év. 200 lapszám. Három szerkesztő. Ennyien nézik át két évtized közleményeit, hogy néhányat – a lehető legnagyobb tárgyilagossággal és a lehető legnagyobb szubjektivitással – válasszanak a válogatásszámhoz. Szempont ezernyi, a feladat lehetetlen. Bármit hagyunk ki, frusztráltak vagyunk, mintha – mint mondják – az egyik kezünket vágnánk le.

szombat 2010dec cimlapja.jpg

Igyekeztünk az időtálló írásokból válogatni, műfajilag is sokrétű, gondolkodtató és szórakoztató összeállítást bocsátani olvasóink elé. Kihagyva mindazt, amiről bár sokszor írtunk, mégsem hozott változást: a magyar zsidóság érdekképviseletének modernizálásáról és demokratizálásáról. Nem mintha megoldódott volna a probléma, s nem mintha letettünk volna törekvésünkről, csak ezt az ünnepi lapszámot nem akartuk terhelni vele.

Egy lehetséges válogatás ez a mostani, sokféle hang, meggyőződés, hit tükröződik benne. A magyarországi zsidóság sokrétű szellemiségének panorámája.

A Szombat a szabad véleménynyilvánítás, a zsidó identitás megőrzése és a magyar társadalommal, kultúrával folytatott termékeny dialógus jegyében fogant 1989-ben, és nincs okunk változtatni törekvéseinken, még ha ifjonti reményeink a felnőtt tudásával, olykori szkepticizmusával vegyülnek is. Változott körülöttünk a társadalom, és változunk mi magunk is.

Fogadják szeretettel a 21. század magyar zsidó folyóirata 22. évfolyamának lezárásaként a Szombat első húsz évének darabjait.

*

Ezzel a bevezetővel köszöntötték a szerkesztők a húsz éves Szombat olvasóit. A decemberben megjelent válogatás cikkeit a közeljövőben online felületünkön is közöljük.


2010. december / XXII. évfolyam 10. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2010-12, Borító

[popup][/popup]