11_oktober_lapajanlo

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

Szombat, a 21. század magyar-zsidó folyóirata

 

Megjelent a Szombat októberi száma

 

New York, New York…


Szántó T. Gábor: Mindannyian New York-iak vagyunk

Sokkal több köti össze az emberi élet, a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok híveit, mint ami kulturálisan, vagy ideológiailag elválasztja őket. Akik ezeket az értékeket valljuk, bizonyos értelemben mind New York-iak vagyunk. Ennek szellemében, 9/11-re is emlékezve állítottuk össze New York városáról és zsidóságáról szóló mellékletünket.

Heller Ágnes: Zsidók a mai New Yorkban
A mai New York-i zsidók többsége nem jó szemmel nézi az ultra-ortodoxok és haszidok életvitelét – és viszont. Ezt az ellenérzést a kibontakozó feminista mozgalmak különösen megerősítették. A nők az ultra-ortodox közösségekben ma is férfiuralomnak vannak alávetve. Nincs módjuk arra, hogy szekuláris nők elkérhetőségeiben osztozzanak. Egy hagyományos közösségből pedig igen nehéz kilépni, de ahhoz, hogy osztozhassanak a többi asszony életlehetőségeiben, az ortodox nőknek ki kell lépniük onnan.

Margit Patarica Eszter: New York bezöldül

A nemzetközi világmegváltás, az emberi jogi és szociális mozgalmak után lefutott a kabbala őrület is: jelenleg a test és élettér optimalizálása tartja lázban a New York-i zsidó közösséget. A fenntartható fejlődés olyan központi kérdéssé vált, hogy a különböző irányzatok is összefognak: ortodox, konzervatív, reform, rekonstrukcionista, renewal és nem vallásos városi zsidók, akik korábban maximum az állatkertben láttak élővilágot, most közösségi kerteket létesítenek, bicikliznek, földet művelnek, házi kecsketejet sajtolnak és tömegesen költöznek biofarmokra. Mindezt vallási alapon és persze, mert ez most a menő.

Gadó János: A „zsidó lobbi” – mítosz és valóság
Az amerikai zsidó lobbi a köznyelvben két dolgot jelenthet: egyfelől azokat az intézményeket, melyeket az amerikai zsidóság a maga és mások érdekeinek képviseletére létrehozott; másfelől a „zsidó hatalomról” szőtt mitikus képzeteket.

Magyar mélyrepülés: A többiektől mikor veszik el?
Kertész Ákosnak nincs igaza. Ugyan miért mondana igazat és valódit az, aki minden rosszat a „genetikával” magyaráz, ráadásul ennek a Holokauszt óta nagyon rossz mellékzöngéje van, ezt Kertésznek illett volna tudnia. De ennek a véleményéhez az államnak nincs köze. Bárkinek lehetnek bizarr véleményei egy szabad országban, s egy erős államnak el kell ezeket viselnie, pláne, ha az illető nem közszereplő, politikus, államszolga.

Gadó János: Társ(talan) igazgató – Vezetőváltások az Izraeli Kulturális Intézetben

A váratlan lemondások, ellentmondásos lépések, a határozott döntés hiánya kiforratlan koncepciót sejtet. Nem feltétlenül hatalmi harcokról van szó – mint azt néhányan sejteni vélik – az Intézet függetlenségét óvók, illetve az azt bekebelezni vágyó Szohnut között. „A Szohnut egyáltalán nem akar utasítani, ellenkezőleg: örül, ha helyben születnek ötletek és azokat meg is valósítják” – kommentálta a kuratórium egyik tagja a helyzetet.

szombatborito_2011_10_mazsikére.jpg

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást:

fizessen elő a Szombatra.

Boltok, ahol kapható a Szombat:

Írók boltja (VI. ker. Andrássy út 45.), Láng Téka (XIII. ker. Pozsonyi út 5.), Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.), Kabbala bolt (XIII. Hollán E. utca 25.), Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.),  Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker. Paulay E. utca 1. ), Gondolat könyvesbolt (V. ker. Károlyi M. utca 16 .)  Olvasók boltja (V. ker. Váci utca 21.) Bálint Ház – Sabre kávézó (VI. ker. Révay utca 16.)

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137

E-mail: [email protected]
Internet: www.szombat.org
Facebook:
http://www.facebook.com/szombat.folyoirat

 


2011. október / XXIII. évfolyam 8. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2011-10, Borító

[popup][/popup]