Zsidók megölésére bíztattak a jeruzsálemi Al-Aksza mecset előtt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A skandálást a mecsetből kifelé induló több száz hívő kezdte el – jelentette a 13-as tévécsatorna. Az esetről szóló videón a tömeg arabul harsogja: „Zsidók, emlékezzetek Khajbarra, Mohamed serege visszatér.”

Palesztin fiatalok Izrael-ellenes jelszavakat skandálnak a Mecsetek terém  2019. augusztus 11-én  Fotó: Ahmad GHARABLI / AFP)

Az incidens pénteken reggel történt, mire az izraeli rendőrség tömegoszlatásba fogott.

A jól ismert csatakiáltás egy hetedik századi eseményre emlékeztet, amikor a moszlimok lemészárolták a zsidókat Khajbar városában (a mai Szaúd-Arábia területén) a maradékot pedig elkergették. Ugyancsak elhangzott: „Szellemünkkel és vérünkkel megmentjük az Al-Akszát… Zsidók, az Al-Aksza serege visszatér.”

Nurit Yohanan on Twitter

הבוקר בהר הבית: מתפללים קראו בסיום תפילת הבוקר “יהודים, הצבא של אל-אקצא חוזר” ו”ברוח, בדם, נפדה את אל-אקצא”. המשטרה נכנסה ופזרה אותם https://t.co/1lyE8184XG

A templomhegyi spontán tüntetés során sérülés nem történt.

Az utolsó tömeges zavargás az Al-Aksza körül nyáron történt, az Eid al-Adha moszlim ünnep idején. A hívek székekkel és kövekkel hajigálták meg a rendőröket, mire az incidens után a mecsetet egy időre bezárták.

A JTA cikkét Bassa László fordítottta

 

Címkék:palesztin tüntetés, Templomhegy

[popup][/popup]