Zsidó Olimpia Hitler stadionjában

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika, Sport, Történelem

Az Európai Maccabi Játékokat ebben az évben a nácik által épített olimpiai létesítményekben rendezik meg Berlinben. 

hitler-enters-olympic

1936: Hitler bevonul az olimpiai stadionba

70 évvel a Harmadik Birodalom bukása után a berlini Olimpiai Stadionról mindmáig eszünkbe juthatnak a horogkeresztes zászlók és a náci karlendítéssel rivalgó tömeg.

Azonban e hónap 28-ától ugyanezeket a pályákat és lelátókat a világ minden tájáról érkező zsidó atléták és szurkolók ezrei fogják megtölteni, akik a 14. Európai Maccabi Játékokra gyűlnek össze a német fővárosban. A magyar zsidó sportolók a Macabbi Vívó és Atlétikai Club szervezésében utaznak Berlinbe.

36 országból több mint 2300 sportoló érkezik, ők fognak 19 sportágban versengeni. A Június 28-i nyitóünnepséggel kezdődő és egy hétig tartó rendezvény egybeesik a német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének ötvenedik évfordulójával, a németországi Maccabi újraalapításának ötvenedik évfordulójával, valamint a második világháború befejezésének 70. évfordulójával.

dávidcsillag

2015: zsidó sportolók készülnek a versenyre

Nem könnyen született meg a döntés, hogy ezen a vitatott helyszínen rendezzék meg a játékokat. “Amikor másfél évvel ezelőtt először léptem be a stadionba bennem is merültek fel kétségek: valóban szerencsés-e a helyválasztás” – vallotta be Alon Meyer, a németországi Macabbi elnöke. “Még mindig libabőrös leszek, ha elképzelem mi történt itt hajdan, ki állt a pódiumon és miket kiáltoztak. Hihetetlen, de mégis visszatérünk és kijelenthetjük: ti, nácik elbuktatok, mi, zsidók itt vagyunk.”

2015: a berlini olimpiai stadion madártávlatból

2015: a berlini olimpiai stadion madártávlatból

Meyer szerint a helyi zsidó közösség számára korábban elképzelhetetlen volt, hogy Hitler arénájában tartsanak zsidó sporteseményt. “Az idősebb generáció nem volt lélekben felkészülve erre. Nem érezték otthon magukat itt, sokan bepakolt bőröndökkel éltek, készen arra, hogy bármikor újra menekülniük kell.” Mára megváltozott a helyzet. Németországban virágzik a zsidó közösség, s a Maccabbi Játékok a jó alkalom arra, hogy ezt hirdessük a világnak.”

Egyetlen dolog maradt továbbra is tabu: az olimpiai láng átadása – aminek maratoni körútszerű tradícióját a nácik vezették be az 1936-os olimpián, propaganda célzattal. A Maccabi szervezői egy másik történelmi hagyomány újraélesztése mellett döntöttek. Ahogy arról már beszámoltunk, a fáklyát Izraelből indult motorosok viszik az arénába, csak úgy, mint 1932-ben, az első Tel-Avivban megrendezett Macabbi Világjátékok idején.

A berlini játékokat 28-án Joachim Gauck köztársasági elnök nyitja meg, olyan hírességek zenéjétől kísérve,mint Matisyahu és Dana International. Belépődíj nem lesz, a versenyeket mindenki ingyen nézheti végig – csak éppen a szigorú biztonsági intézkedéseken kell átesni.

“A Maccabi olyan fiatalokat képvisel, akik nyíltan vállalják és büszkék zsidó származásukra, s akik egyben elutasítják, hogy áldozatok legyenek. Jó néhány európai zsidó közösség tagjai számára egyedülálló élmény lehet ilyen gondolkodású zsidókkal találkozni” – nyilatkozta Catherine Lurie-Alt, a motorosok utazásáról készülő Vissza Berlinbe című film rendezője. „Berlinbe győztesként térünk vissza, s ez a múlttal való megbékélés és jóvátétel pillanata.”

Az Európai Maccabi Játékok a Maccabi világmozgalomból ágaztak el. Utóbbi több mint egy évszázada indult el Isztambulban, amikor a helyi sportklubból kizárt zsidók 1895-ben megalapították az Izraeli Torna Klubot.

Az első Európai Maccabi Játékokat Prágában rendezték 1929-ben, a másodikat a rákövetkező évben, Antwerpenben. A nácik hatalomra kerülésével a zsidó sportszervezetek működését betiltották.

1969-ben rendezték meg először újra a négyévenként tartott játékokat. A magyar Maccabi VAC 1989-óta vesz részt a küzdelmekben.

Az i24news cikke nyomán.

 

Címkék:Berlin, Maccabi

[popup][/popup]