Jönnek a zsidó motorosok !

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

zsidó motorosk 1

Zsidó motorosok a 30-as években…

 

A 30-as évek elején az akkori Palesztinából 11 zsidó motoros indult el Európába, hogy résztvevőket toborozzon az első Maccabiah-ra, a zsidó olimpiára, melyet 1932-ben rendeztek meg Tel-Avivban. 1936-ban Berlinben az olimpiai stadionban Adolf Hitler nyitotta meg az olimpiai játékokat. 2015 júliusában Berlinben Joachim Gauck német államfő nyitja meg az Európai Maccabi Játékokat ( www.emg2015.de ), mely a zsidó sportolók legrangosabb kontinentális versenye. Ezt a három eseményt köti össze egy különleges izraeli motoros delegáció, akik 2015. július 14. és 15. között utaznak keresztül Magyarországon és akikhez magyar motorosok is csatlakoznak.

zsidó motorosk

…és ma

A magyar fővárosban előre láthatólag 14 órakor a Duna parti cipőknél állnak meg a holokauszt áldozatai előtt tisztelegni. 17 órakor a Dohány utcai zsinagógánál folytatódik a motorosok nyilvános programja, ahol Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Jusztin Ádám, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnöke vezeti körbe őket Európa legnagyobb zsinagógájában, majd a csoport látogatást tesz a szomszédos Zsidó Múzeumban, ahol többek között legendás magyar zsidó sportolók történetével ismerkednek meg. 

Izraelből június 29-én indult a csapat, innen Görögországon, Bulgárián, Románián át vezetett az útjuk Magyarországra, ahonnan Szlovákiába, majd Lengyelországba mennek tovább és július 28-án gördülnek be Berlinbe.

 

A túra egészéről dokumentumfilm készül, melynek Larry King amerikai televíziós műsorvezető lesz a narrátora.

[popup][/popup]