Zsidó Művészeti Napok – Vadas Vera visszavág?

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Kultúra-Művészetek, Politika

Meghívó érkezett egy vadonatúj rendezvényre, mely a könyvbarátoknak, íróknak, kiadóknak biztosan, de remélhetőleg a szélesebb olvasóközönségnek és a vásárlóknak is hiányzott.

10612_10200650194291545_1004667039_n

Vadas Vera, a Zsidó Művészeti Napok vezetője

Több mint másfél évtizede, amikor elindult a Zsidó Nyári Fesztivál, a rendezvényhez könyves rendezvény is társult. Könyves bódék álltak a mai Herzl téren, a Dohány utcai zsinagóga előtt, akárcsak a júniusi könyvhéten, írók dedikáltak és beszélgettek a pódiumon, közönsége is látszott lenni a rendezvénynek, mi több, vásárlói is.

Néhány évvel később azonban a könyves standok kiszorultak a Herzl térről. Úgy tűnt, a rendezvény nem hozott annyit, amennyiért érdemes volt a szervezőknek a programba energiát invesztálni, másra nagyobbnak mutatkozott az igény.

Az újjászületett Gozsdu udvarban pár évvel később tartottak egy-két, zsidó rendezvénysorozathoz kapcsolódó könyvvásárt, rossz körülmények között, láthatóan minimális erőbefektetés mellett. Nem volt szerencsés a hely, nem volt sikeres a kezdeményezés.

Sokan érezték, hogy az elveszett programpont: a zsidó könyvnapok súlyos hiány. Akár a londoni Jewish Book Week, akár a krakkói zsidó fesztivál programját nézzük, érezhető intellektuális fölénnyel szembesülünk a döntően szórakoztatásra épülő hazai zsidó fesztiváli rendezvénykínálattal szemben.

Tavaly a BZSH-Mazsihisz átalakításának folyamatában, gazdasági átvilágítás keretében vizsgálták a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ (ZSIKK) tevékenységét, illetve az általa szervezett Zsidó Nyári Fesztivált. Különösen a Dohány utcai zsinagóga beléptető-rendszerének működtetése vetett fel kérdéseket. Ezután szerződést bontottak Vadas Vera cégével, az Aviv Travellel, mely hosszú időn át szervezte a Zsidó Nyári Fesztivált. Új szervezőket alkalmaztak, akik sikerrel vették az első akadályt, megszervezték a Zsidó Kulturális Fesztivált, de Vadas Vera már akkor jelezte, hogy ő is tovább kívánja vinni a brand-et, a felhalmozott tapasztalatot, és nem kíván kihátrálni a zsidó kulturális piacról.

Minden bizonnyal ennek egyik első jele az alábbi meghívóban jelzett rendezvény, a Zsidó Művészeti Napok.

Vadas Vera vezetésével, a Gödör Klubbal összefogva, ütőképes csapat állhat össze. Bízunk benne, hogy lesz bennük kitartás, s hogy a Zsidó Művészeti Napok, és ezen belül a könyvvásár nemcsak az újdonság varázsával hat majd, hanem hosszútávú fenntarthatóságát is biztosítani tudják. Fontos, hogy olyasmivel kezdik működésüket, mely a korábbiakban hiányzott, így talán van esély arra, hogy nem azonos programok versengenek majd egymással a zsidó fesztiválokon, hanem lesznek olyan új események, kezdeményezések, melyek gazdagítják a meglévő kínálatot. Sok sikert kívánunk!

* * *

Zsidó Művészeti Napok

Meghívó Könyvvásárra

A korábbi években a Zsidó Nyári Fesztiválon könyvkiállítást és vásárt szerveztünk, amelyen zsidó szerzők művei, és/vagy zsidósággal, és/vagy a toleranciával kapcsolatos  témakörben született művek szerepeltek.

A fesztivál 2014-ben megszűnt, de Vadas Vera vezetésével, új névvel, változatos helyszíneken, és új időpontban  elindítjuk a Zsidó Művészeti Napokat Budapesten,  2016. május 28-június 14. között.

Szeretnénk, ha a hagyományos könyvvásár újra megvalósulna a zsidó kultúra ünnepén, ezért tisztelettel kérjük jelentkezését, hogy minél több kiadvánnyal találkozhassanak a látogatók.  

A könyvvásár időpontja: 

2016. május 28-29-én (szombat-vasárnap),  délelőtt 10 órától 20 óráig.

A könyvvásár helyszíne:  Gödör Klub – Central  Passage

Budapest VI., Király u. 8-10. sz.

Amit biztosítani tudunk a könyvkiadók részére: asztalok, szükség estén áram, molinó, tábla kihelyezése, valamint a könyvvásár promóciója a Zsidó Művészeti Napok programfüzetében (Fidelio Különszám), és a sajtótájékoztatónkon.

A könyvvásáron való részvétel díja:  4.500 + áfa / nap,

amely magában foglalja az árusításhoz szükséges asztalt is:.

A könyvvásáron lehetőség nyílik könyvbemutatókra, dedikálásra, ezt külön kérjük jelezni.

Jelentkezés: 

[email protected]  – Filep Ákos, a Gödör Klub  igazgatója

[email protected]   – Bárdos Deák Ágnes, a Gödör Klub irodalmi munkatársa

[email protected]     – Zsidó Művészeti Napok

Jelentkezési határidő: 2016. február 25.

A jelentkezési határidő után fölvesszük a Kiadókkal a kapcsolatot és a promócióhoz szükséges információkat bekérjük ( rövid bemutatása a kiadónak, új könyveinek, fotók).
Köszönettel és üdvözlettel, a Gödör Klub és a Zsidó Művészeti Napok munkatársai!

***

Kapcsolódó cikk:

A Mazsihisz-BZSH nem bontotta fel a szerződését az Aviv Travellal” – Vadas Vera válasza

Mitől zsidó egy fesztivál?

 

Címkék:BZSH, Mazsihisz, Vadas Vera, Zsidó művészeti napok, Zsidó nyári fesztivál

[popup][/popup]