Zavargások Jeruzsálemben: Putyin a palesztinokat támogatja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn beszélt telefonon Mahmud Abbasz palesztin elnökkel, ugyanazon a napon, amikor Moszkva beidézte és megrótta Izrael nagykövetét, amiért Izrael támogatta Oroszország kizárását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából.

Putyin és Abbasz

Pénteken Jair izraeli Lapid külügyminiszter védelmébe vette Izrael döntését, amit a Kreml “oroszellenes” lépésnek bélyegzett, amelyek célja, hogy “kihasználják az ukrajnai helyzetet, és eltereljék a nemzetközi közösség figyelmét az egyik legrégebbi rendezetlen konfliktusról, a palesztin-izraeli viszályról”.

Válaszul Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében Izraelt tette felelőssé az al-Aksza mecsetnél történt összecsapások miatt.

A két vezető megvitatta az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokat is – közölte a Kreml -, valamint “a közel-keleti rendezés problémáit a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi feszültségek eszkalálódásának árnyékában”.

A telefonbeszélgetés során Putyin biztosította palesztin kollégáját, hogy Oroszország a nemzetközi színtéren támogatni fogja a palesztinokat, és elítélte az izraeli erők közelmúltbeli fellépését „a palesztin hívőkkel” szemben.

Rámalláhi források a Haaretznek elmondták, hogy a Palesztin Hatóság csalódott az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak a múlt pénteki összecsapásokra adott válaszában.

Telefonbeszélgetésük során Putyin búzát és más orosz termékeket is ígért Abbásznak az arab országokat fenyegető gabonahiány árnyékában.

Izraeli tisztviselők szerint mindez nem az orosz-izraeli kapcsolatok megromlását jelzi, hanem inkább egy irányított konfrontációt. Egy izraeli diplomáciai forrás szerint “a nagykövet beidézése nem meglepő. Ez az ilyenkor szokásos diplomáciai lépések egyike”.

A TASSZ orosz hírügynökség által idézett orosz külügyminisztériumi közlemény “sajnálatosnak” nevezte Lapidnak a múlt heti szavazás után tett nyilatkozatát.

Az ENSZ Közgyűlése megszavazta Oroszország tagságának felfüggesztését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. Izrael megszavazta a javaslatot, mint ahogy támogatta az ENSZ Közgyűlés néhány héttel ezelőtti, Oroszországot elítélő határozatát is. Oroszország arra a lépésre is egy palesztinokat támogató deklarációval reagált.

Haaretz

Címkék:ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, Izrael, Mahmud Abbasz, Oroszország, Vlagyimir Putyin

[popup][/popup]