Woody Allen az Izrael-kritikusokról…

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

…akik nem szeretik a zsidókat.

Woody_Allen

Woody Allen szerint nem nehéz zsidónak lenni Amerikában, de úgy hiszi, sokan Izrael kritizálásával leplezik  a zsidókkal szembeni ellenérzéseiket.

A 77 éves Allen legújabb filmje, a Kék jázmin európai bemutatója kapcsán adott interjút Izrael 2-es tévécsatornájának. A komédia és dráma elemeit ötvöző film, melynek főszereplője Cate Blanchett, Amerikában pozitív fogadtatásban részesült.

Arra a kérdésre, hogy vajon nehezebb-e manapság zsidónak lenni az Egyesült Államokban, Allen rögtön rávágta: „Nem, nem gondolnám.” Majd némi szarkazmussal hozzátette „…ahhoz képest, hogy milyen alacsony a tolerancia zsidók iránt szerte a világon, Amerika nagyon toleráns ország..”

Aztán így folytatta: „Úgy érzem, sok ember rejtegeti a zsidókkal szembeni ellenérzéseit, Izrael-ellenes kritikának álcázza azokat, politikai kritikának, de valójában arról van szó, hogy nem szeretik a zsidókat.”

Tavaly a  Yedioth Ahronoth-nak adott interjújában Allen valamivel mélyebben beszélt a zsidóságáról: „Zsidó környezetben nőttem fel, volt bár micvóm, ami már az életem része marad… De az egyházakban nem hiszek. A legtöbbjük kizsákmányolja az embereket, és azt hiszem, ezeknek a kluboknak semmi közük Istenhez. Most leginkább akkor érzem magam zsidónak, amikor emiatt támadnak.”

Izraelről pedig valósággal áradozott, bár elismerte, még sose járt ott: „Támogatom Izraelt, támogattam, amióta megalapították. A szomszéd országok mindig rosszul, kegyetlenül bántak vele ahelyett, hogy befogadták volna a közel-keleti népek családjába. Az évek során Izrael különböző módon válaszolt ezekre a támadásokra, amelyeket részben helyeslek, részben nem annyira. Megértem, hogy az izraeliek kemény időket vészeltek át, és nem várom el, hogy mindig tökéletesen reagáljanak. De ez nem változtat azon a tényen, hogy Izrael csodálatos, gyönyörű ország.”

Arra a kérdésre, hogy miért nem látogatott még Izraelbe, Allen úgy válaszolt, ő nem turista, rendszeresen csak Párizsba, Londonba és Rómába látogat. „A feleségem koreai származású, és évek óta győzköd engem, hogy menjek vele Dél-Koreába, egyelőre sikertelenül” – mondta. „De nagyon kíváncsi Izraelre is, el akar oda látogatni a lányainkkal, hogy lássák és értsék apjuk zsidó kultúráját. Gondolom, rövidesen ellátogatunk. Ez elkerülhetetlen.”

A Times of Israel nyomán: Gacs Katalin

 

 

[popup][/popup]