Washington csökkenti a palesztin segélyszervezet, az UNRWA támogatását

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Politika

Trump 65 millió dollárt visszatart a segély összegéből.

Az amerikai kormány 65 millió  dollárt visszatart a palesztinoknak szánt segély összegéből, s ezzel kevesebb mint a felére csökkenti hozzájárulását az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) költségvetéséhez.

A döntést Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivője jelentette be kedden. Indoklása szerint ezzel “senkit sem akarnak büntetni”, de az Egyesült Államok reformokat szeretne látni az ENSZ palesztinokat segítő segélyszervezeténél. A szóvivő megismételte Donald Trump amerikai elnök korábbi álláspontját, miszerint Washington úgy véli, hogy többet fizet a kelleténél, s egyúttal felszólított más országokat a nagyobb arányú támogatásra. Az Egyesült Államok eddig a szervezet költségvetésének 30 százalékát fedezte.

Az Egyesült Államok a világszervezet palesztinokat segítő szervezete, az UNRWA (az ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatala a Közel-keleti Palesztin Menekülteknek) révén folyósítja a segély összegét. Az ENSZ-szervezet évtizedek óta több mint ötmillió regisztrált palesztin menekültet segít Gázában, Ciszjordániában, és a környező országokban, például Jordániában és Libanonban.

Washington eddig évi 125 millió dollárral járult hozzá az ENSZ-szervezet munkájához, s most ennek több mint a felét tartja vissza, a külügyi szóvivő megfogalmazásában “további megfontolásig”.

António Guterres, az ENSZ főtitkára Heather Nauert bejelentése után New Yorkban, a világszervezet székházában újságíróknak azt mondta: nem tudott a segély összegének megnyirbálásáról, de korábban is “nagyon aggódott”, hogy ez megtörténhet

Donald Trump január elején jelentette be, hogy tervezi az amerikai hozzájárulás megvonását a UNRWA-től. Az elnök akkor a teljes összeg megvonását ígérte, s egyik Twitter-bejegyzésében azt állította, hogy az Egyesült Államok a palesztinoknak “évente több százmillió dollárt adományozott és cserében megbecsülést vagy tiszteletet sem kapott”. A palesztinokra utalva hozzátette: “még csak tárgyalni sem akarnak a hosszú távú béke-megállapodásról Izraellel”.

Izrael már számos alkalommal bírálta az UNRWA szervezetét, mint amely nem megoldja, hanem állandósítja a palesztin menekült problémát. Ahol ugyanis az UNRWA segélyt oszt, ott minden segélyezett menekült státust kap, és ilyen státuszba kerülnek a segélyezett gyerekei és unokái is. Amivel a szervezet valóban a menekült probléma bővített újratermeléséhez járul hozzá.

Címkék:palesztinok, Trump, UNRWA

[popup][/popup]