Vilniusz, Európa G-pontja, katolikusok, zsidók, meg a humorérzék

Írta: Szántó T. Gábor - Rovat: Külpolitika, Politika

Provokatív propaganda, katolikusok és zsidók is felháborodnak, de más-más okokból.

A litván fővárosnak minap indult új turisztikai reklámkampánya.

“Senki nem tudja, hol van, de amikor rábukkansz, egy csoda. Vilniusz, Európa G-pontja.”

A szellemes, önironikus szöveg alatti képen egy nő arca látható, amint orgazmust él át, és a lepedőszerűen alatta elterülő Európa térképén épp Litvániát gyűri.

A katolikus többségű ország fővárosának turisztikai vezetője éles támadások kereszttüzébe került a frivol reklám miatt, különösen azért, mert Litvánia a jövő hónapban esedékes pápalátogatás előtt áll.

Litván papok aggodalmukat fejezték ki, hogy a reklám „a női szexualitást reklámcélokra használja fel”, és rossz képzettársításokat kelt Vilniusszal kapcsolatban.

Még szerencse, hogy Saulius Skvernelis miniszterelnök, bár kicsit furának tartja a szlogent, azt mondta, hogy egy demokratikus országban ennyi belefér.

Mindeközben a New York-i Forward zsidó hetilapban megjelent cikk azon háborodik fel, hogy Vilniusz és Litvánia a holokauszt vérfürdője után hogy engedhet meg ilyen humoros város- és országpropagandát. A G-pontot egyenesen “G. mint genocídium”, bírta társítani a humorát elhagyó szerző. Nem feltétlenül egészséges, ha egy országról valakinek automatikusan a vészkorszak jut az eszébe. Egész Európáról gondolkodhatnánk így, de megvan az emlékezés helye és ideje, nem itathat át mindig mindent.

Én, ha választanom kell a felháborodó, és a reklámot a holokauszttal asszociáló zsidó vélemény, vagy a női szexualitást megóvni kívánó katolikus álláspont, illetve a szellemes frivolitás között, feltétlenül és minden körülmények között a humorral és a G-ponttal vagyok.

Még ha néha nehéz is megtalálni.

[popup][/popup]