Védőkerítés hadművelet

Írta: jég - Rovat: Politika

A hétfőn az országra zúduló rakétaesőre válaszolt Izrael.

-

Izraeli világítógránát a gázai tengerpart fölött (Fotó: AFP, Jack Guez)

 

Elindult a Védőkerítés hadművelet. Az izraeli hadsereg légitámadásokkal igyekszik kiiktatni a Hamasz rakétavető állásait a Gázai övezetben.

Izraeli gépek hajnalban több mint 30 célpontra mértek csapást. Közben izraeli drónok a Hamasz és az Iszlám Dzsihad vezetőit is célba vették, akik közül négyen haltak meg  a támadásban. Az izraeli haditengerészet egységei is támadtak katonai célpontokat.

Támadja a légierő a Hamasz és más terrorista szervezetek parancsnokainak lakóházait is. Utóbbi esetben – a világon egyedülálló módon – a támadás előtt az izraeli hadsereg telefonon figyelmezteti a házban tartózkodókat, hogy azonnal hagyják el az épületet.

A szárazföldi erők egyelőre nem léptek akcióba, de Izrael 1500 tartalékost mozgósított. A gyalogságra minden bizonnyal szükség lesz, mert a Hamasz által ásott, Izraelbe vezető alagutakat is le kell rombolni, amelyek kiválóan alkalmasak emberrablásra és más terrorakciókra.

Hamasz rakéták

Békés olajfaliget (Fotó: wn.com)

Az izraeli védelmi minisztérium tájékoztatta a lakosságot, hogy hosszabban (feltehetőleg hetekig) tartó hadművelettel kell számolni. A Gázai övezet 40 kilométeres körzetében mindenkit arra intenek, hogy maradjon az óvóhelyek közelében. A vaskupola rakétaelhárító rendszer teljes kapacitással működik Ezen a területen a gyerekek nyári táborozását is felfüggesztették. Nem járnak a vonatok.

A Hamasz rakétái eddig nem okoztak jelentős károkat, egy izraeli állampolgár sebesült meg. Gázában a hírek szerint 17-en sebesültek meg. Erre az iszlámista szervezet a szokásos hangon reagált: „A cionisták drága árat fognak fizetni mártírjaink véréért”, „Minden izraeli lakóház mellé állítsanak Vaskupola üteget!”, stb.

YouTube

No Description

[popup][/popup]