Van szefárd felmenője? Akkor Ön spanyol állampolgár lehet!

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Spanyolországban elfogadták a szefárd zsidók visszatérési jogáról szóló törvényt.

1900_photo_of_a_Sephardi_couple_from_Sarajevo

Szefárd házaspár Szarajevóban, 1900 körül

A spanyol alsóház véglegesen jóváhagyta a szefárd zsidók leszármazottainak állampolgársághoz juthatását biztosító törvényt.

A csütörtökön elfogadott törvény értelmében a kérelem beadásához nem kell Spanyolországba utazni, ám igénybe kell venni egy spanyol közjegyző szolgálatait és le kell tenni egy spanyol nyelv- és történelem vizsgát – írja az El País spanyol napilap.

A kérelmezők a több mint 20 országban, köztük Izraelben is jelen lévő Cervantes Intézetekben tehetik le a vizsgákat, ahol arra is lehetőségük van, hogy a felkészülés keretében tanfolyamokon ismerkedjenek a spanyol nyelvvel és kultúrával.

„A spanyol állampolgárság megszerzése az e törvényben foglaltak szerint Interneten keresztül történik” – mondja ki a törvény. „A kérelmet, melyet a Közjegyzők és Anyakönyvvezetők Főigazgatósága bírál el, spanyol nyelven kell beadni.”

Ferdinand-and-Isabelle-1469-51246288a

Ferdinánd és Izabella, a kiűzetést elrendelő királyi pár egy korabeli festményen. Jóvátétel 523 évvel később.

A jelentkezőknek ezen felül a Spanyolországi Zsidó Közösségek Szövetségének (FCJE) is be kell nyújtaniuk kérelmüket, amely azt kormányzati tisztviselőkkel együtt alapos vizsgálatnak veti majd alá – áll a módosításban. A törvény októberben lép életbe és ettől számítva három évig hatályos, de szükség esetén még egy évvel meghosszabbítható.

A spanyol nevű ősöket felmutató pályázónak nem szükséges lemondani jelenlegi állampolgárságáról, és még csaknem is kell Spanyolországba költöznie ahhoz, hogy spanyol útlevelet kapjon.

Mint köztudott, a szefárdok az 1492-ben Spanyolországból kiűzött zsidók leszármazottai. Létszámuk, becslések szerint,  az egymillió főt is elérheti.

A Jewish Telegraphic Agency cikkét Glaser András fordította.

[popup][/popup]