Van-e jövőjük a zsidóknak Angliában? 

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A BBC igazgatója a hazájában felerősödő antiszemitizmusról

Danny-Cohen

“Még sohasem éreztem magam ennyire kellemetlenül zsidó származásom miatt, mint az elmúlt 12 hónapban” – nyilatkozta Danny Cohen, a BBC igazgatója.

Cohen egy jeruzsálemi konferencián arról beszélt, hogy az elmúlt év – az Egyesült Királyságban élő zsidóként – az eddigi legnehezebb volt számára, s az elhatalmasodó antiszemitizmus miatt immár kétségbe vonja a zsidók hosszú távú jövőjét az országban.

Cohen az izraeli 2-e csatorna műsorvezetőjével, Yonit Levivel beszélgetve elmondta, hogy még sohasem tapasztalt ennyire felfokozott zsidóellenes hangulatot.

“Az atrocitások száma egyre csak nő. Gyilkosságok Franciaországban, gyilkosságok Belgiumban. Bizony ez igencsak ijesztő. Egész életemben Angliában éltem, de még sohasem aggódtam ennyire az európai antiszemitizmus miatt”.

Cohen igazi televíziós csodagyerek, Londonban nőtt fel és járt iskolába, többek között egy zsidó elemi iskolába.

Cohen alig 40 éves, de már dolgozott a BBC1 TV főrevizoraként, ő volt a legfiatalabb, aki valaha betöltötte ezt a pozíciót, s a múlt évben átvette a BBC Televízió igazgatói tisztét.

A Jerusalem Cinematheque által rendezett kétnapos konferencián, melyen Cohen részt vett, a vígjáték társadalmi változásokat előmozdító képességéről értekeztek.

Múlt hónapban a brit ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband, aki szintén zsidó származású, az antiszemitizmus terjedését elítélve javasolta a “zéró tolerancia” szemléletmód bevezetését.  Miliband, aki holokauszt-túlélők gyermeke, a Zsidó Közösség Biztonsági Szolgálatának adataira hivatkozva figyelmeztetett, hogy jelentősen megugrott az antiszemita cselekmények száma.

Miliband elismerően szólt a hagyományos brit toleranciáról, de ugyanakkor figyelmeztetett: “az incidensek legutóbbi hulláma felhívás mindenkinek, aki azt hitte, hogy az antiszemitizmus veszélye elhárult. Elfogadhatatlan, hogy zsidó családok félelemben éljenek az Egyesült Királyságban.”

Az Izrael és a Hamasz közötti legutóbbi összecsapást követően ugrásszerűen megnőtt az antiszemita incidensek száma az Egyesült Királyságban. Kizárólag júliusban 100 gyűlölet-bűncselekményről érkezett jelentés, ami a kétszerese a szokásos átlagnak. A jelentett esetek között szerepelt egy gateshead-i rabbi fizikai bántalmazása, több zsinagóga megrongálása és egy burkát viselő arab nő ügye, aki egy bicikliző zsidó kisfiút támadott meg London északi részén.

A Times of Israel cikkét Mika Klára fordította

 

[popup][/popup]