Választás 2013: Patthelyzet

Írta: Nathan - Rovat: Politika

Channel-1

Hatalmas érdeklődés mellett zajlottak az előrehozott választások Izraelben. Az első exit pollok szerint győzött a Netanjahu miniszterelnök vezette konzervatív Likud, és Avigdor Lieberman Yisrael Beitenu („Izrael a hazánk”) nacionalista pártjának választási koalíciója. 31 képviselői helyük azonban csak halvány árnyéka 2009-es, együttesen 42 mandátumos eredményüknek.

A választás igazi nyertese azonban egyből 19 képviselővel a vadonatúj Yesh Atid („Van jövő”) szabadelvű párt, melyet a 2008-ban elhunyt, magyar származású Tomi Lapid fia, Jair alapított 2012-ben.

A szocialista Munkapárt 17 honatyával került a dobogó harmadik fokára, 2009-hez képest most négy fővel gyarapodott a számuk.

A Habayit Hayehudi („Zsidó Otthon”) a másik nagy hajrázó: Naftali Bennett vallásos, hazafias pártja 12 székkel, négyszeresére növelte az előző, 2009-es választásokon szerzett 3 helyét.

Megőrizte 11 helyét a Sász, az észak-afrikai ultra-ortodox zsidók pártja, mely Izrael legszegényebb, gyakran diszkriminációval sújtott rétegeit képviseli.

[poll id=”10″]

Újoncként 7 mandátumot tudott kicsikarni a Hatnuah („A Mozgalom”), a Kadimából tavaly kivált veterán Cipi Livni balközép kezdeménye.

Jócskán megduplázta, és ezzel 7-re növelte küldötteinek számát a Meretz szélsőbaloldali párt.

Az Egyesült Tóra Judaizmus az európai askenáz, ultra-ortodox zsidók laza pártkoalíciójának egy további széket sikerült megkaparintania az eddigi 5 mellé.

Az egykori kommunisták szélsőbaloldali utódpártja a Hadash („Új”) eggyel kevesebb, 3 képviselőt küldhet a Knesszetbe.

Szintén 1-1-gyel fogyatkoztak az Egyesült Arab Lista, az izraeli arabok vallásos pártjának, valamint a Balad szekuláris pán-arab mozgalomnak a képviselői.

Két mandátummal került a Knesszetbe a telepesek legszélsőségesebb mozgalma, az Otzma Leyisrael, mely előre megmondta, hogy semmilyen kétállami megoldáshoz, senkivel nem hajlandó koalícióra lépni.

Összességében tehát 61-59 lehet a jobb-bal képviselők aránya, de ez még változhat a végleges eredmények ismeretében.

elections

Háttér:

LikudYisrael Beitenu: A pártkoalíció szavakban ugyan elkötelezett egy majdani, kétállami megoldás mellett, azonban Jeruzsálem oszthatatlanságának, és Izrael biztonságának kérdésében kérlelhetetlen tárgyalópartnernek bizonyul. A képet tovább árnyalja a Likud évről-évre erősődő frakciója, a Manhigut Yehudit („Zsidó vezetés”), melynek vezetője Netanjahu pártbeli riválisa, Moshe Feiglin Judeát és Szamáriát annektáló, egyállami megoldást szorgalmaz, mely nagyvonalú kivándorlási segélyprogrammal ösztönözné az arab népesség számarányának csökkentését.

Yesh Atid (Van jövő): a szekuláris, középutas mozgalom megváltoztatná a választási rendszert, alkotmányt adna az országnak, és jelentősen korlátozná az ortodox rabbinátus állami befolyását. A palesztinoknak területcserét ajánlana, hogy a júdeai és szamáriai zsidó települések Izrael határain belülre kerüljenek.

A szocialista Munkapárt korábban évtizedekig a zsidó állam vezető politikai ereje volt. Az oslói békefolyamat kudarca miatt befolyása jelentősen csökkent, miután tíz éve sok tagja elhagyta a középbalos Kadima párt kedvéért. Most úgy tűnik, törlesztettek.

Habayit Hayehudi („Zsidó Otthon”): programjának markáns eleme, hogy annektálná Judea és Szamária („Ciszjordánia”) jelenleg izraeli ellenőrzés alatt álló területeit, izraeli állampolgárságot kínálva az ott lakó palesztinoknak. Palesztin államot Ciszjordániának a jelenleg is Palesztin Hatóság alá tartozó részein hoznának létre.

Kadima balközép párt 2005-ben alakult Ariel Sharon akkori miniszterelnök gázai kivonulási tervének támogatására. Bár 2009-ben a legtöbb, 28 helyet szerezte a Knesszetben, mégsem volt képes stabil kormányzó koalíció létrehozására. Most meg úgy néz ki, hogy kiestek.

Hatnuah („A Mozgalom”): a Kadimából tavaly kivált Cipi Livni balközép pártjának fő célja Izrael nemzetközi megítélésének javítása, a megrekedt közel-keleti békefolyamat újraélesztése.

Meretz szélsőbaloldali párt, a társadalmi igazságosságért, szekuláris demokráciért küzd, határozottan ellenzi Ciszjordánia izraeli ellenőrzését, egyetlen cionista pártként tiltakozott Izrael legutóbbi gázai akciója ellen.

Hadash („Új”) az egykori kommunisták szélsőbaloldali utódpártjának kb. 90%-a izraeli arab. A palesztin állam kikiáltása mellett Izraelt az 1948-as tűzszüneti határvonalak mögé szorítaná, és zsidó állam helyett a „népek államává” alakítaná át.

A Egyesült Arab Lista az izraeli arabok vallásos pártja az iszlám törvénykezés, a Sarija bevezetéséért, a palesztin államért, és az izraeli arabok jogaiért küzd.

 

Címkék:Izrael, izraeli választások

[popup][/popup]