Üzlet és barátság

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Vélemény

Amerika, Izrael és a meghiúsult horvátországi vadászgép-üzlet

Izraeli F16-os

Donald Trump szerint ő Izrael legjobb barátja, és Benjamin Netanjahu is sűrűn utal rá, hogy a mostani amerikai adminisztrációnál nagyszerűbb barátot Izrael el sem képzelhetne.

Néhány napja azonban az Egyesült Államok az utolsó pillanatban megakadályozott egy 500 millió dollár értékű fegyverüzletet Izrael és NATO-szövetséges Horvátország között. Történt ez annak ellenére, hogy már egy éve folytak a tárgyalások, és az amerikaiak korábban nem jelezték, hogy ellenzik az üzletet.

Tavaly Izrael megegyezett Zágrábbal 12 darab modernizált F–16-os vadászgép eladásában. Majd 30 éves, ámde felújított modellekről volt szó, amelyeket Izrael elektronikus csúcstechnikával szerelt fel. Horvátország olcsóbban jutott volna hozzá az új technológiákhoz és Izrael számára is jövedelmező lett volna üzlet. A gépeket eredetileg az USA-ban gyártották; így szükség volt az amerikai jóváhagyásra is.

Mattis amerikai hadügyminiszter és Benjamin Netanjahu

Izrael kormányszinten reklámozta az üzletet, többek között a tavaly augusztusban a Vihar fedőnevű hadművelet 20-ik évfordulójára rendezett horvát katonai parádén. Az 1995-ös hadműveletet a horvátok a délszláv polgárháború legnagyobb sikerének tartják; ekkor foglalták vissza az ország területének közel húsz százalékát a szakadár szerbektől. A véres harcokban 130 ezer horvát katona vett részt és mintegy 1200 szerb civil halt meg (szerb becslés szerint). Mintegy 150-200 ezer szerb menekült el a visszafoglalt területekről.

A zágrábi katonai felvonuláson a NATO tagországok nem vettek részt, Szerbia is élesen kritizálta azt, viszont Izrael katonai delegációval képviseltette magát. Sőt, három izraeli F-16-os vadászgép még repült is a parádén! Szerbiában ugyanez az évforduló gyásznap. Augusztus 5-én megszólalnak az ortodox templomok harangjai és egyperces néma főhajtással emlékeznek a szerb áldozatokra.

Vucic szerb elnök a katonai parádét a német nácik katonai felvonulásaihoz hasonlította: „Hitler egy zsidók nélküli világot akart, Horvátország pedig szerbek nélküli országot” – jelentette ki. Az amerikaiak hivatalosan nem kommentálták az izraeli részvételt, de a Jerusalem Post-ban a Magyarországon is jól ismert Efraim Zuroff, a híres „nácivadász” kemény kritikával illette azt.

Fontos itt megjegyezni, hogy Vucic szerb elnök különösen szoros baráti kapcsolatokat ápol Rudy Giuliani-val, Trump bizalmasával és ügyvédjével.

Az izraeliek megnyugtatták a horvátokat hogy az amerikai engedély formalitás, kiválóak a kapcsolatok az amerikaiakkal, nem kell aggódni.  De a jóváhagyás nem érkezett meg és a horvátok gyanút fogtak. Határidőt adtak az izraelieknek, majd január 10-én izraeli delegáció érkezett Zágrábba. Hat órán keresztül tárgyaltak és bejelentették, hogy az F-16-osok eladására nem kerül sor.

Pedig Mike Pompeo amerikai külügyminiszer korábban kijelentette, hogy neki semmi kifogása sincs az eladások ellen, de azt James Mattis korábbi hadügyminiszter ellenezte, és döntését már nem lehet megváltoztatni.  Széles mosollyal biztositotta az izraelieket hogy Amerika Izrael legjobb barátja.

Amerikai lapértesülések szerint az elektronikus csúcstechnikákkal átalakított izraeli F-16 Barak vadászgépek veszélyeztették volna a drágább és újabb amerikai F-35-ösök eladásait.  Az izraeliek módosított F-16-osai „alávágtak” volna az amerikai hadiipari cég, a Lockheed Martin profitjainak.

Izrael saját bőrén tapasztalhatta, hogy barátság ide vagy oda, Trumpék számára Amerika az első.  Az amerikai hadiipar piacai nem kerülhetnek veszélybe.

Címkék:F-16-os

[popup][/popup]