Horvát kormányfő: kivizsgálják, mi okozta az izraeli harci gépek megvásárlásának kudarcát

Írta: Kriják Krisztina/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A horvát kormány alaposan elemezni fogja azokat az okokat, amelyek miatt meghiúsult a tizenkét darab használt, izraeli F-16C/D Barak típusú harci repülőgép megvétele – mondta a kabinet hétfői ülésén Andrej Plenkovic miniszterelnök.

A kormány egyetlen napirendként tárgyalta az ügyet, és megsemmisítette a harci repülőgépek megvételéről szóló tavaly márciusban hozott döntését.

A kormányfő elmondta: Izrael nem tudta megszerezni az Egyesült Államok szükséges jóváhagyását a harci repülők Zágrábnak történő eladásához, s így nem teljesítette vállalásait. Ez az egyetlen magyarázata annak, hogy miért kellett megsemmisíteni a korábbi határozatot – hangsúlyozta.

Mint mondta: az alapos elemzések után, és a tapasztalatok alapján, amelyet a folyamat alatt szereztek, további értékeléseket és döntéseket hoznak annak érdekében, hogy megőrizzék és fenntartsák a horvát katonai légierőt. Ennek nyomán a többcélú harci repülőgépek beszerzését egy új modell szerint végzik majd – húzta alá.

Damir Krsticevic védelmi miniszter megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint Horvátország és Izrael nem írt alá adásvételi szerződést, ezért Horvátországnak a tervezett ügylet meghiúsulásából nem származik pénzügyi kára, és a kudarcért semmilyen felelősség nem terheli.

Azt, hogy Izrael nem tudja teljesíteni a vállalását, a múlt héten jelentette be Zágrábban Udi Adam, az izraeli védelmi minisztérium igazgatója. Izraeli lapok korábban arról írtak: Washington azt sérelmezte, hogy Izrael – miután korszerűsítette a repülőgépek elektronikai rendszerét – “tisztességtelen haszonra akart szert tenni a valójában amerikai gépek értékesítésével”.

A horvát védelmi minisztérium öt országtól – Svédországtól, Görögországtól, Izraeltől, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától – kért ajánlatot harci gépek beszerzésére 2017-ben. Dél-Korea kivételével mindegyik küldött ajánlatot. Zágráb a kedvező ár miatt az izraeli gépek mellett döntött. A pályázatra az Egyesült Államok az új F-16 Block 70 típussal jelentkezett.

Az izraeli ajánlat tíz együléses és két kétüléses korszerűsített F-16-os harci gép, valamint egy szimulátor leszállítását, 6-8 pilóta és 45 technikus továbbképzését, a teljes infrastruktúra (hangárok és üzemanyagraktár) és a gépekre felszerelhető fegyverek biztosítását tartalmazta. A gépek 25-30 évesek. Az ügylet félmilliárd dollár értékű lett volna.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) a fiaskó miatt Kolinda Grabar-Kitarovic államfő, a kormányfő és a védelmi miniszter lemondását követeli, amiért azok a szervezet szerint alkalmatlanságukkal veszélyeztették Horvátország biztonságát, valamint komoly kárt okoztak az ország megítélésében.

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok egy diplomáciai emlékeztetőben (non-paper) előre figyelmeztette Horvátországot az ügylet lehetséges buktatóira.

 

[popup][/popup]