Ultraortodox rabbik peszachi kóserként megáldották a kannabiszt – orvosi használatra

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Vezető izraeli ultraortodox rabbik a kannabisz orvosi használatát peszachi kósernek nyilvánították és áldást mondtak a növény leveleire. 

lvkosher21n

Habár a kannabisz növény a kitniot, vagyis a hüvelyesek kategóriába tartozik, amelyek fogyasztását az askenázi zsidók hagyományosan elkerülik peszachkor, Rabbi Chaim Kanievsky kinyilvánította, hogy a marihuána fogyasztása – orvosi előírásra, annak gyógyító hatása miatt – ilyenkor is megengedett.

A rabbinikus döntvénynek megfelelően bármely közösséghez tartozó zsidó fogyaszthat orvosi marihuánát, a növény füstjét elszívhatják, illetve el is fogyaszthatják. Mindez nem érinti a szórakozás céljából fogyasztott marihuánát, mely tiltás alá esik, pészachkor is, azon kívül is.

Az alábbi videón Kanievsky rabbinak és Yitzchok Zilbersteinnek, egy másik prominens izraeli rabbinak mutatják be a kannabisz leveleit, melynek “gyógyító az illata.” A növényt bemutató elmagyarázza, hogy a leveleket beteg emberek gyógyítására használják, majd recitálja a kellemes illatokra mondott hagyományos áldást. Kanievsky és Zilberstein áment mond az áldásra és megszagolják a növényt.

 

 

Címkék:kitniot, Pészach

[popup][/popup]