Ukrajna: jöhetnek a beoltott zsidó zarándokok

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Ukrajna megengedi, hogy a beoltott haszid zarándokok ellátogassanak Umanyba, a híres haszid mester, a breszlavi Nachman Rabbi sírjához, még a Ros Hasana ünnep előtt – közölték a hatóságok.

UMANY: Haszid zsidók imádkoznak Nachman rabbi sírja közelében 2006-ban

A bejelentés a fertőzések drámai növekedése közepette érte Izraelt, ahonnan a legtöbb zarándok Umanyba készül. Izraelben már attól tartottak, hogy Ukrajna a COVID-19 világjárvány miatt ebben az évben sem engedélyezi a zarándoklatot.

„Jelenleg az ukrajnai járványügyi helyzet, a világszerte tapasztalható magas oltási arány és az ünnepre történő megfelelő felkészülés lehetővé teszi a zarándokok fogadását” – mondta Dr. Igor Kuzin egészségügyi miniszterhelyettes a hét elején.

A járvány előtt évente mintegy 30 ezren vettek részt a zarándoklaton Nachman rabbi sírhelyén. A 18 században élt bölcs tanításait különösen a breszlavi haszid közösség követi.

Tavaly Izrael és Ukrajna is olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek megakadályozták a zarándoklatot a legtöbb résztvevő számára. Néhány haszid mégis megpróbálta megkerülni a tilalmakat és több százan gyűltek össze a fehérorosz határon, ahonnan sikertelenül próbáltak átjutni Ukrajnába.

A jelenleg érvényben lévő izraeli intézkedések értelmében az ország állampolgárai kiutazhatnak Ukrajnába, de hazatérésük után két hét karantén vár rájuk. Ukrajnában a külföldről beutazóknak nem kell karanténba vonulni, elég egy negatív COVID-tesztet produkálni.

Az ukrán egészségügyi hatóságok koncentrált védőoltási kampányt indítottak Umanyban, amelynek célcsoportja a zarándokoknak szolgáltatást nyújtók valamint az egészségügyi dolgozók.

A zarándoklat csúcspontja Ros Hasana ünnepe lesz, amely idén szeptember 6-8 közé esik. Az ukrán rendőrség rendszeresen járőrözik majd Umanyban, annak biztosítása érdekében, hogy a zarándokok betartsák az előírt társadalmi távolságot.

Címkék:Covid 19, Nachman rabbi sírja, Umany, zarándoklat

[popup][/popup]