Új törvény akadályozhatja meg Netanjahu miniszterelnöki jelölését

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Az izraeli parlament, a kneszet jogalkotási miniszteri bizottsága vasárnap elfogadta, és a plénum előtti szavazásra bocsájthatónak ítélte a “vádlott-törvényt”, amely megtiltja köztörvényes vádlott kormányfői jelölését – jelentette a Kan közszolgálati rádió.

Netanjahu az előző választás kampány idején

A törvényről várhatóan előzetes olvasatban szavaz majd a kneszet 120 törvényhozója. A kormánykoalíció pártjainak szabad kezet adott Naftali Bennett kormányfő, és bejelentette, hogy ő maga a javaslat ellen fog szavazni.

A két képviselő által beterjesztett indítvány a kneszet helyettes jogtanácsosa, Avital Sompolinsky szerint jogi aggályokat vethet fel, mert már a parlament feloszlatásáról született első voksolás után nyújtották be a törvényjavaslatot, de – mint hangsúlyozta – a szavazásnak nincsen akadálya.

“A törvényt hamarosan, haladéktalanul első szavazásra kell bocsátani. Ideje kivonni az országot az örvényből” – nyilatkozott Eli Avidar, a jogszabályjavaslat egyik atyja, arra utalva, hogy várhatóan napokon belül parlamenti választásokat írnak ki őszre, 3 és fél éven belül már az ötödiket.

Avidar azért tekinti fontosnak ennek a törvénynek a megszövegezését és elfogadását, mert több korábbi választási forduló után azért nem jött létre stabil kormány Izraelben, mert számos baloldali, centrista és jobboldali párt nem kívánt koalícióra lépni a korrupciós ügyei miatt bíróság elé állított volt miniszterelnökkel, Benjámin Netanjahuval. Ha elfogadják, a törvény megakadályozná, hogy a Likud pártot elnöklő Netanjahut miniszterelnöknek jelöljék.

Bennett Jobbra pártja nélkül is lehet többsége az indítványnak az ellenzéki Közös (Arab) Lista támogatásával, azonban a kneszet végső feloszlatásáig rendelkezésre álló rendkívül rövid idő miatt valószínűtlen, hogy sikerül végigvinni az összes szükséges szavazati fázison.

Noha az elmúlt év során is számos képviselő követelte egy efféle törvény megalkotását, a Jobbra párt képviselőinek ellenállása miatt mégsem született meg az új szabályozás, noha miniszter jelenleg sem lehet köztörvényes vádlottból, illetve ha vádiratot nyújtanak be egy miniszter ellen, akkor azonnal le kell mondania tárcájáról..

A miniszterek a vasárnapi kormányülésen elfogadták Gideon Szaár igazságügyi miniszter azon javaslatát, amely a miniszterelnök hivatali idejét nyolc évre korlátozná. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]