Új tanulmány: Gázába több élelmiszer érkezik, mint amennyi a lakosság szükséglete

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az átkelőkön keresztül szállított élelmiszerek “átlagosan 3 163 kalóriát biztosítottak személyenként és naponta” a gázaiak számára, ami 40%-kal magasabb, mint a napi kalóriabevitelre vonatkozó elfogadott humanitárius szabvány.

Gázába belépésre várakozó kamionok (Forrás: COGAT)

Egy nagy tekintélyű tudósokból és közegészségügyi tisztviselőkből álló csoport, amely a háború alatt a Gázai övezetbe érkező élelmiszerek mennyiségéről készített munkadokumentumot, arra a következtetésre jutott, hogy a januártól áprilisig tartó ellátás elegendő a lakosság napi energia- és fehérjeszükségletének kielégítésére.

A védelmi minisztérium kormányzati tevékenységeket koordináló ügynökségének (COGAT) adatait elemezve, amelyek a Gázába szállított konkrét élelmiszeráru szállítmányok és szabványosított élelmiszercsomagok súlyát tartalmazzák, a szerzők megállapították, hogy a négy hónap átlagában a rendelkezésre álló energia mennyisége személyenként és naponta átlagosan 3163 kcal volt.

Ez jelentősen meghaladja a a válsághelyzetben szükséges élelmiszersegélyek minimális mennyiségére megállapított, széles körben elfogadott, személyenként és naponta 2100 kcal-ban meghatározott szabványt.

Az új tanulmány a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze, Karim Khan hétfői bombaként robbantó bejelentését követően készült, miszerint vádat kíván emelni Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter ellen emberiség elleni bűncselekmények és háborús bűnök miatt, amiért állítólag szándékosan éheztetik a gázai palesztinokat, elleni háborús módszerként.

“Ez az alapos elemzés rávilágít arra a tényre, hogy az egy főre jutó élelmiszer-szállítmányok mennyisége elegendőnek kell lennie a teljes gázai lakosság számára, és megfelel a Sphere humanitárius ajánlásainak a konfliktus sújtotta lakosságnak történő élelmiszersegély-szállításra vonatkozóan a vizsgált időszakban” – állapította meg az új tanulmány.

ToI

[popup][/popup]