Új elnök az ortodoxiánál – vajon ki lesz az új rabbi?

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Január 31-én, vasárnap tartott közgyűlésén új elnököt választott a magyar ortodoxia – hivatalos nevén: Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH).

A Kazinczy utcai nagy zsinagóga belső tere (Fotó: Thaler Tamas, forrás: Wikipedia)

A nyolc éve hivatalban lévő elnök, Deblinger Eduárd, akinek lejárt a mandátuma, 7 vokssal kisebbségben maradt a 18 szavazatot begyűjtő Deutsch Róberttel szemben. A harmadik induló, Kalmanovics Miklós, a tokaji hitközség elnöke 5 szavazatot kapott.

Deutsch Róbert, aki jó pár éve elöljáró, civilben vállalkozó: a New York Dental Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A 30 fős közgyűlés az 58 fős tagsággal rendelkező ortodoxia több mint a felét képviselte, ami jobb arány, mint a korábbi években megjelenő 10-15 ember.

Miután a vasárnapi közgyűlés idővel szavazásra képtelenné vált, a hagyományos Zájin Ádár halvacsorán tartják majd a vezetőségválasztó közgyűlést.

Deutsch Róbert választási programjában gyakorlatilag az összes függőben lévő probléma megoldását ígérte. Ezek: a Dob utcai mészárszék kibővítése, a rosszul hasznosított központi épület (Dob utca) és Wesselényi utcai iskolaépület hatékonyabb hasznosítása, az Alma utcai szeretetotthon bővítésének befejezése, valamint állandó rabbi szerződtetése.

Ez utóbbi sok éve gond, mivel a csekély létszámú közösségnek hosszú ideje nem sikerült állandó rabbit szerződtetni a Kazinczy utcai nagy zsinagógába. Jelenleg is két rabbi ingázik Izrael és Budapest között, az egyik a kósersági ügyekért, a másik a hitéletért felelős. Ez azonban szükségmegoldás.

Volna Chabad lubavicsi ambíció, hogy a rabbinikus teendőket az ő rabbijuk lássa el (amint az az ortodoxia égisze alatt működő Teleki téri kis imaházban most is történik), de ezt az ortodox hitközség tagságának jelentős része – hitközségi forrásaink szerint – az önálló hagyományra hivatkozva ellenzi. Ők a Chabad magyarországi térnyerését bizalmatlanul szemlélik – és az új elnöktől is azt várják, hogy ne tegyen engedményt. E téren önellátónak maradni azonban nehéz, mert az ortodoxia emberi erőforrásban szűkölködik.

Ugyanez a nehézség fennáll az ortodoxiában hagyományosan működő kolél (hivatásszerűen Tóra-tanulmányokat folytató nős férfiak közössége) tekintetében.

A MAOIH infrastruktúrája: a Kazinczy utcai nagy és három kisebb zsinagóga, a Wesselényi utcai iskola, a Kazinczy utcai mikve, a Hanna étterem, a Dob utcában működő húsbolt, valamint a Gránátos és Csörsz utcai temetők.

Címkék:Deutsch Róbert, elnökválasztás, MAOIH, ortodoxia, rabbihiány

[popup][/popup]