Üdvözli Önt a palesztin Mikulás!

Írta: Gadó jános - Rovat: Politika

A Mikulást, aki világszerte ajándékokat osztogat a gyermekeknek, Palesztinában módosult szerepkörben látjuk viszont.

20c50ab31e4fcedd5a5c372abe11b208

MTI fotók

A helyi hagyományoknak megfelelően csoki és cukorka helyett köveket hajigál és tüntet, az e téren felkészült palesztinok szakmai iránymutatása mellett.

palesztin mikulás 2

A palesztin gyermekek tudatában vannak a politikai cselekvés elsődleges voltának, és teljes támogatásukról biztosítják az alternatív szerepvállalást. Az édességekről önként és dalolva lemondanak, felajánlva azokat az El Fatah fegyveres szárnyának.  Az ablakba kihelyezett kis cipőik azonban így sem maradnak üresen: a zsenge korúak kis csúzlit, a nagyobbacskák miniatűr aknavetőt kapnak a haladó szellemű és szabadságszerető Mikulástól, a legjobb magaviseletűek pedig kéthetes beutalót egy gázai kiképző táborba.

palesztin mikulás 3

Semmiképp se gondoljuk azt, hogy a kődobáló Mikulás valami egyszeri eltévelyedés áldozata: ez a szép hagyomány már tavaly is élt, mint alábbi, 2014-ben készült képeink mutatják.

palesztin mikulás 0

Fotó: reuters

A megváltozott munkakörben foglalkoztatott Mikulásnak járó veszélyességi pótlékot az ENSZ palesztinügyi szervezete, az UNRWA fizeti.  Felajánlásokat szívesen fogadnak.

Meg nem erősített hírek szerint a jövő évben a Mikulás már föld-levegő rakétákat is visz puttonyában a szabadságáért harcoló palesztin népnek. Izrael már kilátásba helyezte, hogy a fegyvereket nem fogja beengedni az országba, ami ellen a Mikulás gázai sajtóirodája máris a legerőteljesebben tiltakozott, megbélyegezve a vallási elnyomás e kirívóan durva formáját.

palesztin mikulás 01

A Mikulást köszöntő ének palesztin változatát (Van zsákodban minden jó / Aknagránát, torpedó) letölthetik a Palesztin hatóság honlapjáról.

palesztin mikulás 4

Minden kedves olvasónknak áldott ünnepeket kívánunk!

Címkék:mikulás, palesztin

[popup][/popup]