„Tüdőgyulladással kezelték őket, most már otthon vannak”

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

A világon elsőként kezdődött meg egy COVID antitest gyógyszer próbája Jeruzsálemben.

Felgyógyult koronavírusos beteg vérplazmát ad a kísérleti antivírus kezeléshez (Kép: Magen David Adom)

A Hadassah kórházban három betegen próbálták ki a korábbi koronavírussal fertőzöttekből kinyert antitestekből fejlesztett gyógyszert; „bámulatos” javulásuk eredményeként már haza is engedték őket.

A betegek COVID-19 okozta tüdőgyulladással, közepes állapotban feküdtek benn, amikor beadták nekik a gyógyult páciensek vérplazmájában lévő antitestekből előállított gyógyszert.

„A reagálás szerintem valóságos csoda – a kezelt páciensek már odahaza vannak” – mondja Zeev Rothstein, a Hadassah Gyógyászati Központ igazgatója, ahol a Kamada bio-gyógyszeripari céggel karöltve folyt a gyógyszer kikísérletezése, majd klinikai vizsgálata.

A próba, amely múlt csütörtökön kezdődött, 12 beteget érint, és csoportokban zajlik. Először három páciensen végezték el; az utolsót közülük most szerdán engedték haza az orvosok döntése nyomán, bár még nem produkáltak negatív tesztet.

Zeév Rothstein, a Hadassah Medical Center igazgatója (kép: Hadassah Medical Center)

Rothstein és csapata nagyon lelkes a „bámulatos” eredményt látva, de azért egyelőre óvatosak. „Amennyiben viszont az általunk várt hatékonyság beigazolódik, nem csak a páciensek helyzete javul, de a járvány kezelése Izraelben és a világban új fordulatot vehet.” Reméli, hogy más kórházak is bekapcsolódnak a tesztelés mostani fázisába, mert az erősítené az eredmények hitelességét.

Amir London, a Kamada vezérigazgatója elmondta, hogy cége az első a világon, amely antitestekből állított elő koronavírus elleni gyógyszert, és ugyancsak elsőként folytatja a termék klinikai tesztelését. Most aktív fertőzötteken próbálják ki, de esetleges preventív alkalmazását is vizsgálni fogják.

Májusban a The Times of Israel elsőként tudósított arról, hogy a COVID-19 izraeli vérplazmából gyártott gyógyszerrel való kezelése küszöbön áll.

Amir London egyelőre tartózkodik a klinikai teszt értékelésétől, mert megvárja mind a 12 kezelés alatt álló beteg reakcióját ebben az első fázisban. A járvány kezdetekor már adtak be gyógyult betegekből nyert antianyagot, de ez a gyógyszer „egészen más” – mondja. „Alapanyagul nálunk regeneráló plazma szolgál, ami azután fejlesztés és feldolgozás során alakul át gyógyszerré. Amikor szokásos antitesteket adnak be infúziósan, jószerével nem tudják, hogy pontosan mi is kerül a beteg szervezetébe.”

Az új termék előállítása során az antitest mennyiség előre meghatározott és szabványosított, ezáltal a páciens „vírus elleni kezelést kap, ami csökkenti a vírusterhelést.” Azért választották a közepes állapotban lévő betegeket, mert az általános vélemény szerint az ő terhelésük magasabb, mint a súlyos eseteké, akik már inkább a szövődményekkel küszködnek, mint magával a vírussal. „Olyanoknak adjuk be, akik tüdőgyulladással küszködnek, de még nem kerültek lélegeztetőre, mert még a rosszabbodás előtt akarjuk kezelni őket a vírus ellen.”

A termék hiperimmun globulin, néha passzív vakcinának is nevezik. Míg az egyszerű vakcina a szervezetet antitestek termelésére ösztönzi, hogy felvegye a harcot a vírusokkal vagy baktériumokkal, a mostani gyógyszer előre kialakított antianyagot tartalmaz.

A Hadassah, amely a Magen David Adom mentőszolgálattal együtt Izrael vérellátásáról gondoskodik, három hónapja gyűjti a vérplazmát felgyógyult betegektől – gyógyszer előállítása céljából. A kórház nyilatkozata szerint tették ezt Moshe Bar Siman-Tov az Egészségügyi Minisztérium akkor főigazgatójának rosszallása ellenére, aki májusban mondott le tisztségéről.

Rothstein elismeréssel szólt Jeruzsálem ultraortodox közösségéről, akik élenjártak az antitestet tartalmazó vérplazma gyűjtésében. „A Hadassah a Yad Avraham civil szervezeten keresztül szólította meg a Haredi vezetőket; közösségeikben a járvány nagy méreteket öltött, és a segítségnyújtás eszméje kedvező fogadtatásra talált.” 126 önkéntes véradó jelentkezett.

A Kamada cég – az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet jóváhagyásával – már régóta gyárt orvosságot antitesttel történő kezelésre veszettség ellen; ennek módosított változata a most próbára bocsátott koronavírus elleni gyógyszer.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:antitest gyógyszer, Covid 19, klinikai próbák

[popup][/popup]