Trump milliárdokat ígér Indonéziának, ha normalizálja kapcsolatait Izraellel

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Adam Boehler, a külföldi segélyek elosztásáért felelős hivatal (US International Development Finance Corp. – DFC) vezérigazgatója azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy az ázsiai ország 1-2 milliárd dollárnyi további fejlesztési segélyhez juthat, ha csatlakozna az arab és moszlim országoknak ahhoz a csoportjához, amelyek elismerik Izraelt.

„Próbáljuk meggyőzni őket” – mondta Boehler. „Amennyiben készen állnak, mi boldogan növeljük a pénzügyi támogatás összegét.”

Mint ismeretes, Jared Kushner, Trump veje és a Fehér Ház tanácsadója áll a kampány élén, ami azt célozza, hogy minél több arab és moszlim ország rendezze kapcsolatait Izraellel, még Trump elnöki mandátumának lejárta előtt.

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek már megkötötték az egyezményt a zsidó állammal a kapcsolatok felvételéről, Marokkó kedden fogadta az USA és Izrael delegációját az előzetes megállapodás aláírása céljából, Szudán pedig készségét nyilvánította ugyanerre. Remény van arra, hogy Omán és Szaúd-Arábia is csatlakozik, esetükben azonban aligha van lehetőség pénzügyi támogatásra, mivel a DFC nem fektethet be gazdagabb országokban.

Boehler az interjút Jeruzsálemben adta a Bloombergnek, ahol csatlakozott Kushnerhez, és együtt utaztak Marokkóba, ahol VI. Mohammed királlyal is tárgyaltak. Izrael és Marokkó december 10-én jelentették be, hogy a kapcsolatok normalizálásának jeléül mielőbb megnyitják diplomáciai képviseletüket egymás országában.

Meir Ben-Shabbat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó és Kushner a Tel-Aviv és Rabat közötti első polgári légijáraton érkezett a marokkói fővárosba. A királyi palota vendégházában egy sor kétoldalú és multilaterális megállapodást írnak alá vendéglátóikkal vizumegyezményekről, idegenforgalomról, és együttműködésről a vízügy illetve a mezőgazdaság terén.

Egy anonimitást kérő, demokrata kongresszusi szakértő azt nyilatkozta a Jewish Telegraphic Agencynek, hogy nem árt, ha az indonézek kellő óvatossággal kezelik az ajánlatot Joe Biden január huszadikai beiktatása előtt.

„Az indonézek helyében egy centet sem adnék a mostani adminisztráció ígéreteiért. A DFC-t fejlesztési célokra, nem pedig politikai változások ösztönzésére hozták létre.” Biden üdvözölte a korábbi megegyezéseket, de bírálta azok tranzakciós jellegét. Az Emírségek lopakodó vadászgépeket kaptak, Marokkó jogát elismerték Spanyol Szaharára, Szudán pedig lekerült az a terrorizmust támogató államok amerikai listájáról.

Kétséges, hogy Biden betartja ezen megállapodások bármelyikét. Boehler szerint be fogja tartani. „Azt hiszem, elfogadják, és tovább viszik a folyamatot. Rajta leszek, hogy támogassam őket.”

Times of Israel – Bassa László

 

Címkék:Indonézia, Izrael, Jared Kushner, Trump

[popup][/popup]