Trump már meg is hívta Netanjahut Washingtonba

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 A „meleg hangú” beszélgetésen az USA megválasztott elnöke kifejezte óhaját: az izraeli miniszterelnök „az első adandó alkalommal” látogasson el Washingtonba.

trump-netanjahu

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Donald Trump republikánus elnökjelölt találkozója a New York-i Trump Towerben, 2016. szeptember 25-én

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Donald Trump, az Egyesült Államok következő elnöke szerdán telefonon beszélt Benjamin Netanjahuval, és meghívta, hogy mielőbb látogasson el Washingtonba.

Trump és Netanjahu, „akik sok éve ismerik egymást, szívélyes beszélgetést folytattak” – így a közlemény.

Netanjahu azt válaszolta, hogy felesége, Sara és ő maga keresik az alkalmat, hogy a megválasztott elnökkel és nejével Melanie-val találkozzanak.

A beszélgetés során regionális politikai kérdések ugyancsak szóba kerültek, de részletek nem szivárogtak ki.

Előtte szerdán Netanjahu gratulált Trumpnak választási győzelméhez, és hozzátette, hogy a republikánus politikus „Izrael Állam igaz barátja.”

“Együtt fogunk munkálkodni a biztonság, stabilitás és béke fenntartásán a közel-keleti régióban” – nyilatkozta később Netanjahu. “Amerikát Izraellel a közös értékek, érdekek és a jövő perspektívái kötik össze. Biztos vagyok, hogy az elnök és jómagam folytatjuk az országaink közötti különleges kapcsolatok ápolását, és azokat tovább erősítjük.”

Netanjahu még  választási győzelme napján videó-üzenetben üdvözölte Trumpot.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Donald Trump republikánus elnökjelölt találkozója a New York-i Trump Towerben, 2016. szeptember 25-én.

Netanjahu szeptemberi New York-i látogatása alkalmával Trumppal és riválisával Hillary Clintonnal egyaránt találkozott, de egyiküket sem biztosította támogatásáról. Az utazást követően kijelentette: „Teljesen mindegy, melyikük győz, mert az USA mindenképpen támogatni fogja Izraelt, szövetségünk erős marad, sőt az elkövetkező években tovább fog erősödni.”

A miniszterelnök nyilatkozata azután hangzott el, hogy izraeli politikusok optimizmussal vegyes óvatossággal nyilatkoztak, majd többen csatlakoztak Netanjahuhoz, hangsúlyozva az USA és Izrael közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésének fontosságát.

Reuven Rivlin izraeli elnök is gratulált Trumpnak győzelméhez, ami, mint mondta, bizonyította hogy az Egyesült Államok „a legnagyobb demokrácia.” Hozzátette: „Elnökként számos globális kihívással kell majd szembenéznie. Legközelebbi szövetségesként és partnerként a baráti Izrael segíteni fog, hogy ezeket a kihívásokat sikerüljön lehetőségekként kezelni.”

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította.

 

Címkék:Netanjahu, Trump

[popup][/popup]