Trump idén nem jött el

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

De magyar résztvevője volt a legnagyobb amerikai Izraelpárti szervezet (AIPAC) kongresszusának

Őszintén megvallom, meghökkentem, amikor megtudtam, hogy Benkő Levente Csongor biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár is megjelent az AIPAC washingtoni kongresszusán. Sőt, egy panelbeszélgetésen is résztvett, ahol Izrael és az Európai Unió kapcsolata volt a téma.

Talán ő az első magyar politikus, aki hivatalos meghívott volt az AIPAC-en, de az időzítés meglepőnek tűnt, hiszen a szervezet változások előtt áll.  Sokan vélik úgy, hogy az AIPAC kritika nélkül támogatja a republikánusokat, és ez a kongresszusuk éppen azt igyekezett bizonyítani, hogy az AIPAC nem fog támogatni minden Trump kezdeményezést.

Benkő Csongor Levente (jobbról a második)

Az AIPAC, avagy American Israel Public Affairs Committee, amelyet magyarra Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottságának lehetne lefordítani, egy pártfüggetlen lobbiszervezet, amelyikben az amerikai politikai és civil szféra különféle szervezetei, republikánusok, demokraták és függetlenek egyaránt résztvesznek. A majd hetvenéves csoport a legnagyobb és legbefolyásosabb Izrael-barát lobbiszervezet az Egyesült Államokban. Éves kongresszusuk ezreket vonz; idén 18 ezren vettek részt a többnapos találkozón.

Kevés európai diplomata jelent meg, de eljött a washingtoni román nagykövet. Ott voltak Észtország valamint Lettország kormánytisztviselői is. A nagy EU országok hagyományosan távol maradnak a rendezvénytől.

Az AIPAC tavaly márciusi kongresszusának igazi szenzációja Donald Trump volt, aki akkor még elnökjelöltként látványos beszédet mondott. Amikor bejelentette hogy Jeruzsálem Izrael „örök fővárosa” és ha megválasztják Tel-Avivból áthelyezi a nagykövetséget – a közönség valósággal tombolt. Trump arról is beszélt, hogy Obama nyolc éve „totális katasztófa” volt Izrael számára, ami az ő megválasztásával megváltozna.

Számosan ugyanakkor döbbenten hallgatták Trump kortesbeszédét.  Obama szidalmazása annyira ízléstelen volt, hogy a Washington Post megjegyezte: Lillian Pinkus AIPAC elnök majdnem elsírta magát amikor nyilatkozatban elnézést kért a Fehér Háztól. Az AIPAC nem pártpolitikai alapon politizál, és sok demokrata szavazó is támogatja őket.

Az idei AIPAC kongresszus hangulata már más volt, és talán nem is egészen úgy sikerült ahogyan a szervezők elképzelték. A New York Times arról írt, hogy Trump elnök nem jelent meg és Netanjahu izraeli miniszterelnök is csupán videóüzenetet küldött. A sztár, a dél-karolinai kormányzóból lett ENSZ-nagykövet, Nikki Haley volt, aki kijelentette, hogy “új serif van a városban”, és “Izrael ostorozásának vége”. Bernie Sanders, a korábbi (zsidó származású) demokrata elnökjelölt nem jött el.

Nikki Haley

A konferenciát többszáz tüntető zavarta meg, sőt, még verekedések is voltak. Az AIPAC elleni fellépés szervezője az If Not Now (INN) baloldali zsidó szervezet volt, ők többek között elítélik Izrael telepes politikáját. Fiatal aktivistáik azért támadják az AIPAC-et, mert az politikailag jobbra tolódott és úgy vélik, hogy az nem képviseli az amerikai zsidók mintegy 70 százalékát, akik Hillaryra szavaztak.

Ráadásul az AIPAC-en belül is nagy a vita; több republikánus zsidó vezető türelmetlen. Többet vártak Trump elnöktől, aki megválasztása után visszatáncolt a nagykövetség áthelyezésének ügyében. Az izraeli telepespolitkát is kritizálja és semmi nem történt a sokat szapult iráni nukleáris egyezmény újratárgyalásával kapcsolatban. A folyosókon olyan vélemények is elhangzottak, hogy Trump tulajdonképpen Obama politkáját folytatja.

Az AIPAC-osok még reménykednek, és azt hirdetik, hogy Trump „jobb barátja” lesz Izraelnek Obamánál, de a kongresszuson egyfajta irányváltás történt. Több kérdésben is az elnök ellen fordultak, így például ellene fognak lobbizni a szegény országoknak juttatott amerikai segélyek ügyében. Trump ugyanis erőteljesen csökkenteni akarja azokat. Az AIPAC ugyanis sok olyan kérdésben is állást foglal, amelyik nem közvetlenül Izraelt érinti. Például az energiabiztonság vagy a környezetvédelem kérdései is napirendre kerülnek, gyakran az izraeli-amerikai gazdasági együttműködés tükrében.

Trump eddig következetesen betartotta választási igéreteit, de sokan attól tartanak, hogy Izraellel kapcsolatos korábbi ígéreteivel nem ez lesz a helyzet. Ez akár válságba is sodorhatja az AIPAC-et. De idén még a kongresszus küldöttei azzal a jó érzéssel távozhattak, hogy szervezetük ma is a legerősebb Izrael-barát lobbiszervezet az USA-ban.

Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban számos keresztény szervezet, elsősorban evangéliumi protestáns csoportok is lobbiznak Izraelért. A legnagyobb Izrael-barát szervezet a CUFI (Christians United for Israel – Egyesült Keresztények Izraelért) amelynek jelenleg több mint kétmillió tagja van. A baloldali Izrael-párti szervezetek közül a J Street jelentősége ugyan megnövekedett, de befolyása eltörpül a CUFI vagy az AIPAC mellett.)

 

 

Címkék:AIPAC, Benkő Csongor Levente, Nikki Haley

[popup][/popup]