“Nem hallgathatok Cion miatt…”

Írta:   - Rovat: Politika

Gadó János remek írásában rámutat arra, hogy Izrael kevés kritikát kap az amerikai AIPAC nevű
lobbiszervezettől, viszont a J Street nevű lobbicsoport gyakran kritikus
hangot üt meg a zsidó állammal.  De mindkét csoport befolyása eltörpül
az evangéliumi protestáns egyházak lobbizása mellett, ők Izrael feltétel
nélküli támogatói Amerikában.

 

Egyesült Keresztények Izraelért

 

Az amerikai identitás gyökerei a puritanizmusban rejlenek.  A protestáns menekültek egy új országot akartak építeni, és egyik vezetőjük John Winthrop 1630-ban azt írta, hogy Új Izraelt építenek és ők isten kiválasztott fiai. A protestáns Amerika tárt karokkal fogadta a vallási menekülteket, akiket jórészt az európai katolicizmus üldözött el.  Hugenották, kálvinisták, zsidók érkeztek, új otthont találtak a kvékerek és olyan új amerikai vallások jelentek meg, mint a mormonizmus. 

 

cufi web.jpg

“Nem hallgathatok Cion miatt…” – a szervezet logója a bibliai idézettel

 

Amerika, a protestáns Új Izrael, lelkesen támogatta Izrael Állam alapítását is, a két állam kapcsolata egyre szorosabbá vált.  Ennek oka a konzervatív protestáns mozgalmak térhódításában keresendő, manapság hatalmas tömegeket vonzanak az ún. evangéliumi megújulási mozgalmak, például a pünkösdiek. Egyedül a pünkösdi egyházaknak közel 20 millió követőjük van az USA-ban!  

Az evangéliumi mozgalmak egyik alaptétele az elragadtatás (rapture) amely szerint egy kataklizmikus esemény során a keresztények mennybe mennek Jézussal.  De Jézus feltámadásához számos bibliai próféciának kell teljesülnie. Létre kell hozni a bibliai Izraelt, hogy oda a zsidók, Isten kiválasztott népe visszatérhessen.  Jeruzsálem a zsidók kizárólagos és örökös fővárosa lesz, ahol fel kell építeni a Harmadik Templomot. Az evangéliumi mozgalmak hisznek a Jó és Gonosz harcában is (Armageddon).  

Nem lehet túlbecsülni ezeknek a mozgalmaknak a befolyását az amerikaiak mindennapi életében.  Politikai befolyásuk is hatalmas, Texasban különösen erősek, ahol a CUFI (Christians United for Israel – Keresztények Izraelért) nevű vallási mozgalom futótűzszerűen terjed. Befolyásos politikusok százai tartoznak ezekhez az egyházakhoz, például Tom DeLay a republikánus képviselőcsoport volt nagyhatalmú vezetője, Bush elnök egykori bizalmasa, kijelentette hogy ő „rapture ready”, vagyis készen áll az elragadtatásra. Idén júliusban minden eddiginél nagyobb összejövetelt szerveznek Washingtonban, ahol sok tízezer keresztény fog együtt ünnepelni.  

Az evangéliumi mozgalmak ellenzik azt, hogy Izrael területeket adjon fel, hiszen a próféciák szerint a bibliai Izraelt kell létrehozni. Ugyancsak ellenzik Jeruzsálem megosztását, hiszen az a zsidók bibliai fővárosa. Mielőbbi leszámolást sürgetnek a Gonosszal, vagyis Iránnal, amelyik Izrael elpusztítására készül.  Ézsaiás könyvéből idéznek: „Nem hallgathatok Cion miatt, nem nyughatom Jeruzsálem miatt, míg nem ragyog igazsága, mint a hajnalfény, és szabadulása, mint az égő fáklya tündököl.”

 

[popup][/popup]