Trauma kezelésre szakosodott izraeli pszichológusok Ukrajnában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az IsraAID által kiképzett pszichológusok segítenek a lakóépületet ért orosz rakétacsapás traumatizált sérültjeinek. A csoport élelmiszert, takarókat és más sürgősen szükséges kellékeket is biztosít. A halálos áldozatok száma 40-re emelkedett.

Az IsraAID izraeli segélyszervezet hétfőn közölte, hogy személyzetet küldött az ukrajnai Dnyipro városába, hogy segítsen a pusztító orosz rakétacsapás utáni válaszlépésekben.

A szervezet közleményében azt írta, hogy az IsraAID által képzett pszichológusok ingyenes támogatást nyújtanak a családoknak és az elsősegélynyújtóknak négy dnyipro-i kórházban.

Az IsraAID emellett élelmiszert és egyéb segélyeket, többek között takarókat juttatott el a város lakosainak és a támadás által érintett családoknak.

“A fizikai és orvosi segítség mellett nagyon fontos, hogy ezek a családok és az elsősegélynyújtók pszichológiai traumakezelésben részesüljenek” – mondta Timofii Druzsinyn, az IsraAID ukrajnai védelmi koordinátora. “Örülünk, hogy ez a pszichológusokból álló csoport a helyszínen van, és képes támogatni a túlélőket, erősíti az ellenálló képességüket építsenek és segít nekik magukhoz térni ebből a súlyos traumából.”

Az IsraAID az ukrajnai Kijevben és Odesszában, valamint Romániában és Moldovában tart fenn irodákat, és az orosz invázió 2022. februári kezdete óta a helyszínen van.

Az IsraAID tavaly szeptemberben kezdte meg a pszichológusok képzését az ukrán egészségügyi minisztériummal és a helyi Barrier Free nonprofit szervezettel partnerségben. Hatvan, pszichológiai elsősegélynyújtásban képzett mentálhigiénés szakember állomásozik több ukrán városban.

A közép-ukrajnai Dnyiprót ért pusztító csapás áldozatainak száma kedden 40 fölé emelkedett, miközben a mentők a romok között kutattak a még mindig eltűnt 25 ember után. Ez Oroszország inváziója óta az egyik legsúlyosabb támadás a civil lakosság ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűncselekményként ítélte el a rakétacsapást.

 

Times of Israel

[popup][/popup]