Tragédia Izraelben: 44 embert agyontapostak az ultraortodox zarándoklaton

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Negyvennégyre nőtt Izraelben a Meron-hegységben agyontaposott ultraortodox zsidó zarándokok száma, 150-en megsérültek, a rendőrség vizsgálatot indít – jelentette a 12-es kereskedelmi televízió pénteken.

44 halott, 150 sebesült eddig a meroni zarándoklaton Fotó: David Cohen/Flash90

A tragédia felelőseinek keresése az esetleges mulasztások felderítésére is kiterjed. A szemtanúk szerint a rendőrség nem avatkozott közbe időben, nem ellenőrizte az előkészületeket, és nem felügyelte megfelelően magát az eseményt, s a tévében megszólított szakértők külső vizsgálóbizottság létrehozását sürgetik.

Eddig azt állapították meg, hogy sokezres tömeg vonult a bádoglapok között kialakított folyosón a hagyományos tűzrakóhely felől, majd elakadtak, amikor az odavezető lépcsőn megcsúsztak és egymásra estek az emberek. A zsúfoltság miatt nem tudtak kiszabadulni, miközben újabb embereket toltak közéjük a lépcső felől.

Megkezdték a halottak azonosítását, és a zsidó vallási parancs szerint már pénteken tömeges temetéseket tartanak szerte Izraelben az ultraortodox településeken. Sokan még nem tudják, mi történt szeretteikkel, a kórházakban keresik őket, az izraeli médiában információs telefonvonalak számait tették közzé. Az ultraortodoxoknak a vallási tiltás miatt nincs okostelefonjuk, sokuknak egyáltalán nem volt készüléke. A tragédia után összeomlott a kommunikációs szolgáltatás, sokan elvesztették a tömegben telefonjaikat.

Az izraeli televízióban véradásra szólítottak fel a kórházban lévő 150 sérült számára. Egy részüket az intenzív osztályokon, többeket lélegeztetőgépeken ápolnak. Idősek és gyermekek is vannak a halottak és a sérültek között.

A zarándokok tömege a baleset előtti este (Fotók: David Cohen/Flash90)

A reggeli órákban hatalmas dugó alakult ki az ultraortodoxokat elszállító mintegy háromszáz autóbuszból, s még tömegek várják, hogy hazajussanak a szent helyről.

A zsidó naptár lag-beomer ünnepén a Meron-hegységben megrendezett zarándoklaton évek óta százezres ultraortodox tömegek imádkoznak. Mivel tavaly a koronavírus-járvány miatt nem engedélyezték az esemény megrendezését, idén különösen sokan, mintegy kétszázezren érkeztek az észak-izraeli Galileába Simon bar Jocháj sírjához.

Ez Izrael évente megismétlődő legnagyobb civil rendezvénye, melyre általában az egész világról érkeznek zarándokok. Vannak olyan ultraortodox csoportok, köztük a szatmári irányzat hívei, melyek nem tekintik szent helynek a Siratófalat, de Meron-hegyi sírokhoz minden évben tömegesen elzarándokolnak.

A Meron-hegyen Simon bar Jocháj mellett több más, a zsidó hagyomány számára különösen fontos rabbi sírja található, köztük Hillel és Samaj rabbi sírjai, melyekhez a kora középkor óta érkeznek a zsidó zarándokok imádkozni. (MTI, Shiri Zsuzsa)

*

A Jerusalem Post szerint – írja a hetek.hu – a Meron-hegyi tragédia áldozatainak nagy többsége a Toldot Aharon („Áron nemzetsége”) nevű, Magyarországról indult ultraortodox irányzathoz tartozik. Ezt a csoportot a szatmári haszid mozgalomból kivált Aharon Roth rabbi alapította 1928-ban. A rabbi Ungváron született és fiatalon Vácott tanult haszid rabbiknál. 1939-ben Jeruzsálembe költözött és híveit is kimenekítette Magyarországról. A több tízezres közösség a jeruzsálemi Mea Seárim negyedben él, és az ultraortodox világában is a legszigorúbb, az államtól és külvilágtól elzárkózó irányzatok közé tartozik.

[popup][/popup]