Tóra-égetés Izraeli stockholmi nagykövetsége előtt – engedélyezve

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A helyi rendőrség jóváhagyta a kérelmet egy Biblia elégetésére szombaton Izrael stockholmi nagykövetsége előtt.

Korán égetés Stockholmban egy mecset előtt

  • Két héttel ezelőtt a svéd rendőrség a szólásszabadságra hivatkozva engedélyezte egy stockholmi mecset előtti Korán-égetést, miután a bíróság hatályon kívül helyezte a Korán-égetés tilalmát.
  • A svéd kormány elítélte az incidenst,„iszlamofób” cselekménynek nevezve.
  • A helyi rendőrség két héttel ezelőtt közölte, hogy egy harmincas éveiben járó személytől kérvény érkezett egy zsidó és egy keresztény Biblia július 15-i elégetésére Izrael stockholmi nagykövetsége előtt, ami „szimbolikus összejövetel a szólásszabadság érdekében”.

Reakciók

Jichák Herzog elnök: ,,Határozottan elítélem a Svédországban adott engedélyt szent könyvek elégetésére. Izrael elnökeként elítéltem a muzulmánok számára szent Korán elégetését, és most fáj a szívem, hogy ugyanez a sors vár a zsidó Bibliára, a zsidó nép örök könyvére. A szent szövegek megszentségtelenítésének engedélyezése nem a véleménynyilvánítás szabadság gyakorlása, hanem nyilvánvaló uszítás és puszta gyűlöletkeltés. Az egész világnak össze kell fognia, hogy egyértelműen elítélje ezt a visszataszító cselekedetet.”

David Lau, Izrael askenázi főrabbija levelet küldött Ulf Kristersson svéd miniszterelnöknek, amelyben felszólította, hogy lépjen közbe.

„Felszólítom Önt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozza ezt a cselekményt. A véleménynyilvánítás szabadsága nem azt jelenti, hogy mindent megengedünk” – írta Lau.

„A zsidó szent tárgyak bármilyen megszentségtelenítése nem szabadság, hanem antiszemitizmus” – mondta.

Teljes cikk

[popup][/popup]