Tomszk: megnyílt Szibéria legnagyobb zsidó centruma

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Száz évvel ezelőtt a kommunisták bezárták Szibéria egyik legrégebbi városának, Tomszknak a zsinagógáit. Fájdalmas csapás volt ez akkor, különösen a kantonista zsidók helyi közössége számára. Őket akaratuk ellenére toboroztak vagy elhurcoltak az orosz cári hadseregbe és azt is megtiltották nekik, hogy hitüket gyakorolják. A sokéves kényszerszolgálat és üldöztetés után sokan közülük a ma 500 000 lakosú Tomszkban tértek vissza a zsidósághoz.

A megnyitó ünnepség

Ezen a héten a helyi zsidók elégtétellel vehették tudomásul, hogy a városban megnyílt egy zsidó oktatási központ. Jelenleg ez a legnagyobb Szibériában, Oroszországnak az Urál-hegységtől keletre fekvő területén, ahol több tízezer zsidó él. A mintegy 25 ezer négyzetméter alapterületű épületet vasárnap avatták fel a Chábád-Lubavics mozgalom vezetőinek közreműködésével. Az ünnepélyes ceremónián mintegy 400 ember vett részt, köztük Berel Lazar orosz főrabbi, aki a Tomszktól mintegy 2000 mérföldre nyugatra fekvő Moszkvából repült a helyszínre.

Az új központban, ahol 200 zsidó gyermek vesz majd részt különböző tanfolyamokon és műhelymunkákban, egy három évfolyamos óvoda is működik majd. Osztályonként 15 gyermekkel, ez az egyetlen nyugati színvonalú intézmény az 500 ezer fős városban. “Az egész épület zsidó filantrópok adományaiból épült, és ez lenyűgöző” – mondta a Jewish Telegraphic Agency-nek Levy Kaminetzky rabbi, a Chábád-Lubavics mozgalom tomszki küldötte. Hozzátette, hogy az új oktatási központba járó 200 zsidó gyermek az épület kapacitásának töredékét foglalja le. Az épület nyitva áll majd a nem zsidók előtt is, akik gyermekeiket iskolán kívüli tevékenységekre kívánják beíratni. Szibériában többek között Novoszibirszk és Krasznojarszk zsidó közösségei is rendelkeznek oktatási központokkal, de ezek az –  úgyszintén a Chábádhoz kötődő közösségek – jóval kisebbek. Tomszk sok orosz zsidó számára szimbolikus jelentőségű a korábbi kantonista közösség miatt. Sok oroszországi zsidó elszántságának jelképévé vált, hogy ragaszkodik hitéhez és kultúrájához az évszázados elnyomás ellenére, amely a kommunizmus alatti antiszemita üldözésben csúcsosodott ki.

A tomszki zsidó örökségi helyszínek megvásárlása és helyreállítása 1999 óta folyik, amikor a kormány visszaadta a zsidó közösségnek az egyik épületet, amely korábban zsinagógaként szolgált. A város 2018-ban aztán átadta a Katonák zsinagógáját, egy leromlott faépületet. Ezt a kantonisták mintegy száz évvel ezelőtt nyitották meg, mert nem érezték magukat szívesen látottnak a bevett közösség zsinagógájában. Jelenleg is folynak az erőfeszítések annak a zsinagógának a helyreállítására, amelyet a kantonisták saját kezükkel építettek.

JTA

Címkék:Közösségi ház, Szibéria, zsidó közösség

[popup][/popup]