#Tiszteljetek Bennünket!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Tiszteljetek Bennünket! A II. világháborúban a lengyelek 100 000 zsidót mentettek meg!”

Forrás: #RespectUs

Ilyen felirattal ellátott kamionok indultak útnak Európa városaiba lengyel földről az elmúlt napokban. A lengyel kormány által indított „felvilágosító” kampány legújabb állomása ez, miután a lengyel közvélemény és a politikai elit másképp értelmezi a lengyelek és a Holokauszt viszonyát, mint Izrael, a világ zsidó közösségei és a nyugati országok többsége.

A lengyel parlament által elfogadott legújabb törvény büntetni rendeli mindazokat, akik a lengyelek felelősségét emlegetik a Holokauszttal kapcsolatban. A törvényt bírálók  azt kifogásolják, hogy ezzel a lengyel felelősség bármiféle említése büntethetővé válik, holott ma már köztudott, hogy a lengyel lakosságot a háború előtt, alatt és után is mélyen áthatotta az antiszemitizmus, és a nácik elől menekülő zsidók túlnyomó részét a lengyel lakosság elkergette, feljelentette vagy megölte.

A lengyel önkép azonban változatlanul a mártíriumról szól és az ettől eltérő interpretációkat hamisításnak érzi. A lengyel áldozati önkép fenntartásának legújabb jele a kamionos #RespectUs kampány.

Az Euronews cikke nyomán jég

Címkék:#RespectUs, holokauszt, Lengyelország, Szejm

[popup][/popup]