„Bármely személy, aki azt állítja hogy a lengyel nemzet felelősséggel tartozik a náci bűnökért…”

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A lengyel parlament után a szenátus is megerősítette – 57 igen és 23 nem szavazattal – azt a törvényt, amely büntetendőnek nyilvánítja azokat, akik a lengyel állam vagy nemzet bűnrészességéről beszélnek a Holokausztban.

Lágerfoglyok közvetlenül a felszabadulás után

A törvény akkor lép majd életbe, ha azt Andrzej Duda államfő aláírja.

Izraelben széleskörű elutasítást váltott ki a lépés, de a kormány egyelőre nem tett ellenlépéseket.

A törvényben (melynek szövege angolul itt olvasató) egyebek között az alábbiak állnak:

„Bármely személy, aki nyilvánosan és a tényeknek ellentmondóan azt állítja, hogy a lengyel nemzet és a Lengyel Köztársaság felelősséggel vagy részleges felelősséggel tartozik a Harmadik Birodalom által elkövetett náci bűnökért… vagy egyéb békeellenes, emberiség ellenes gonosztettekért, háborús bűnökért, vagy bárki, aki más módon lekicsinyli fenti bűnök valódi elkövetőinek felelősségét, pénzbüntetésre vagy három évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető.”

A lengyel nemzetgyűlés, a Szejm (AP PHOTO/ ALIK KEPLICZ)

Az izraeli külügyminisztérium nyilatkozata szerint a zsidó állam kategorikusan ellenzi a szenátus döntését. „Izrael roppant súlyosnak ítél minden, a történelmi igazság tagadására irányuló kísérletet. Törvénycikk nem változtat a tényeken.” A nyilatkozat rámutat, hogy a törvény ellenkezik a két miniszterelnök, Netanjahu és Morawiecki konstruktív párbeszédének szellemével – azonban a lengyel kormány szóvivője szerint a parlament szuverén döntése nem képezi a két miniszterelnök közötti eszmecsere tárgyát.

Számos magas rangú izraeli kormánytisztviselő és diplomata „langyosnak” ítéli hazája reakcióját. Minimális ellenintézkedésnek Anna Azari varsói nagykövet visszahívását tartanák. „Fel kell venni az odadobott kesztyűt, mert ami a holokauszt tagadásával kezdődik, jogos önvédelmünk megkérdőjelezésével folytatódik” – mondta egyikük. Egy miniszter szerint „világosan különbséget kell tenni a politikai megfontolások és a morális szempontok között. A holokauszt áldozatai emlékének megőrzése mindenen felülálló, legfontosabb szempont.”

Izraeli törvényhozók jogi lépések kezdeményezését fontolgatják a lengyel törvény ellenében, olyan izraeliek védelmében, akiket e törvény alapján akár el is ítélhetnének, mert rámutatnak a lengyel bűnrészességre. Más elképzelés alapján a holokauszt-tagadásra vonatkozó izraeli törvényt kiterjesztenék a nácik (lengyel vagy más nemzetiségű) kollaboránsainak szerepére. Ennek tagadása vagy lekicsinylése öt évig terjedő börtönnel lenne büntethető.

A Jad Vasem emlékterme a náci haláltáborok neveivel (AFP PHOTO / THOMAS COEX)

A Jad Vasem Intézet is problematikusnak ítélte a lengyel törvényt, amely elkeni a történelmi igazságot és üldözi  az olyan véleményeket, amelyek a lengyelek közvetlen vagy közvetett bűnrészességére mutatnak rá. Ugyanakkor elismeri, hogy hamis „lengyel haláltáborokról” beszélni, hiszen azokat a németek építették és működtették lengyel földön. A helyes út viszont – hangztatja a Jad Vasém közleménye – nem a kriminalizálás, hanem a felvilágosító tevékenység. Ennek részeként a központ továbbra is támogatja az ilyen szellemű kutatásokat.

Halina Birenbaum holokauszt túlélő, író és fordító, A remény hal meg utoljára c. memoár szerzője, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság tagja a törvényt őrültségnek és groteszknek minősítette, amely nincs arányban azzal, amit a zsidóknak kellett elviselniük. „Tisztában vagyok azzal, hogy ezért a nyilatkozatért a lengyelek akár le is tartóztathatnak.”

*

Heather Neuert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a törvény korlátozni fogja a lengyel nép szólásszabadságát, árt a két ország kormányai közötti kapcsolatoknak.

„Amennyiben elfogadásra kerüli, gátolni fogja a szólásszabadságot és a szabad tudományos kutatást. Mindnyájan felelősek vagyunk azért, hogy a holokausztról szóló viták és eszmecserék szabadon folytatódjanak. Hiszünk abban, hogy a nyílt viták, a tudományosság és oktatás-nevelés a legjobb módszerek a pontatlan és sértő diskurzus elkerülésére.

„Ugyancsak aggódunk amiatt, hogy – amennyiben életbe lép – a törvény rossz hatással lesz Lengyelország stratégiai érdekeire és kapcsolatrendszerére, ide értve az Egyesült Államokat és Izraelt. A szövetségeseink közötti feszültség csupán ellenségeinknek kedvez.”

A Times of Israel nyomán Bassa László

Címkék:Auschwitz, holokauszt, Izrael, lengyel felelősség, lengyel törvény

[popup][/popup]