Telepes aktivisták ezrei próbáltak új telepeket létrehozni a nyugati-parti kampányban

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A Nachala mozgalom hívei hat ponton fogtak illegális telepek létrehozásába; a biztonsági erők július 20-án megkezdték a bontást.

A Nachala telepes mozgalom sátrakat állított, új, illegális telepeket létrehozva Júdea Szamáriában 2022 július 20-án (Fotók: Yonatan Sindel/Flash90)

A mozgalom szóvivője szerint mintegy tízezren érkeztek, hogy telepeket alapítsanak a nyugati-parton. A biztonsági erők beavatkozását követően is mintegy kétezren maradtak a területen.

Egy Kiryat Arba környéki puszta domboldalon több mint 100 aktivista, gyermekeikkel és csecsemőkkel sátrakat verve alapította meg a “Nofei Yehudah” telepet.

A rendőrség és határőrség erői nem sokkal később már a helyszínen voltak, és a helyfoglalóknak kiadták az utasítást az elvonulásra. Ez ellenállás nélkül megtörtént, az aktivisták átvonultak a “Hill 26” közeli magaslatra.

A kneszet három vallásos cionista párti képviselője  – Orit Strock, Michal Waldinger és Itamar Ben Gvir –demonstratív módon a helyszíneken fejezte ki támogatását.

Strock nyilatkozta: „Azok, akik itt vannak, mindnyájunk elveit hirdetik: Izrael földje teljes egészében a miénk, és azt tilos átengedni a Palesztin Hatóságnak… Benny Gantz védelmi miniszter szabad kezet adott nekik (a Palesztin Hatóságnak – a szerk.) Júdeában és Szamáriában, ami de facto annexiót és palesztin állam alapítását jelentené a törvénytelenül elfoglalt földön.”

Strock videót tett közzé a Kiryat Arba közeli, újonnan alapított illegális Orot Eliezer telepről, amiben több száz családot mutatnak be.

A Nachala szerda éjjel felhívást intézett Benny Gantzhoz, hogy fújja le a biztonsági erők akcióit, és „fagyassza be a helyzetet a legközelebbi kormányülésig.”

Ayelet Shaked belügyminiszter Twitter üzenetben fejezte ki rokonszenvét az aktivistákkal, akiket „csodálatos ifjaknak, „igazi ihletnek” nevezett. „Legyetek erősek és bátrak!” – tette hozzá. A kormány tagjaival ellentétben, ő az egyetlen, akik kiállt az ügyért, amit a Likud pártból is számos jobboldali támogat.

Az izraeli rendőrség és a hadsereg közös nyilatkozatban jelentette be, hogy minden erővel meg fogják akadályozni az engedély nélküli telepek létesítését, a terror megelőzése érdekében.

Az izraeli rendőrség fellépett a területet foglaló telepesekkel szemben

A Honenu jobboldali jogvédő segélyszervezet öt tagját vették őrizetbe az akció során.

A 34 éves családanya Osnat nyolc gyermekével, köztük egy ikerpárral érkezett a Gush Etzion Junctionhoz, ahol az ott létrehozandó telep lakóiként kívánnak letelepedni.

„Kopár dombtetőn élni infrastruktúra, víz hiányában „nehéz föladat” lesz, de „manapság a zsidó népnek ez a küldetése”.

Strockhoz és a többi aktivistákhoz hasonlóan, Osnat hangsúlyozza, hogy a nyugati-parti C zóna teljes izraeli polgári és biztonsági felügyelet alatt áll, közben a palesztinok gátlástalanul építkeznek ott. „Földjeinket megszállják, kész helyzet elé állítanak minket, teszik mindezt úgy, hogy hadseregük nincsen… Meg kell akadályoznunk ezt. Abban hiszünk, amire I-ten tanított bennünket, hogy ez a föld a miénk. Azt mondták a próféták, itt telepedjünk le, és azt is csináljuk… A palesztinok mehetnek Szaúd-Arábiába, Egyiptomba vagy más arab országba… Itt Izraelben csak egy nép számára van hely, és az a zsidó.”

Az ENSZ szerint a területen ritkán adnak ki építési engedélyt palesztinoknak, az izraeli kormány viszont több tízezer lakás létesítését támogatja évente.

A szerdai események nyomán a „Békét most” és más baloldali szervezetek aktivistái is megjelentek, hogy megzavarják a Nachala tevékenységét.

A szervezet szerint a rendőrség visszaparancsolta őket a zöld határon túlra.

A „Békét most” nyilatkozata: „Ezeket a bűnözőket meg kell akadályozni abban, hogy kárt okozzanak Izrael Államnak… Ha erre a kormány, a hadsereg és a rendőrség képtelen, mi majd útját álljuk Ben Gvir és Bezalel Smotrich bűnös tevékenységének.”

A Times Of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]