Tel-avivi polgármester: a terror oka a „megszállás”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere, a városában elkövetett terrorista merényletért Izraelt tette felelőssé és megértését fejezte ki azon palesztinok iránt, akik az utcán ünnepelték négy izraeli meggyilkolását.

ron huldai

A polgármester a Hadsereg rádiójának nyilatkozott a Sarona bevásárlóközpontban elkövetett mészárlásról. Az interjúban szóba kerültek a palesztin városok utcáin tartott spontán ünnepségek, melyeken a merényletnek örvendezett az utca népe. Huldai erre azt mondta, hogy „mi vagyunk az egyetlen állam a világon, amelyik elnyom egy velünk élő másik népet és megtagad attól minden jogot”.

„Ha nincs terror, senki nem foglalkozik a megszállással”, fejtegette a tel-avivi polgármester. „Ha nincs terror, senki nem veszi a fáradságot, hogy valamiféle megoldást keressen…. Meg kell mutatnunk a szomszédainknak, hogy hajlandóak vagyunk visszatérni a realitásokhoz, egy olyan zsidó államhoz, amely kisebb ugyan, de szilárd zsidó többséggel rendelkezik.

Huldai megértését a terror iránt így indokolta: „A helyzetnek rosszabbodnia kell ahhoz, hogy tudatára ébredjünk, változtatnunk kell, hogy megértsük, ki kell vonulnunk.”

Forrás: Virtual Jerusalem

 

Eli Ben-Dahan izraeli védelmiminiszter-helyettes a polgármester kijelentését “bizarrnak és megtévedtnek” nevezte. Ben-Dahan felidézte, hogy 100 éve is volt már terrorizmus, 1929-ben zsidókat gyilkoltak meg Hebronban, pedig akkor még nem volt zsidó állam, akkor még “megszállás” sem volt.

A szerda esti merényletekre válaszul Izrael bejelentette: két újabb zászlóaljat telepít az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániába.

Az izraeli kormány emellett közölte, hogy felfüggeszti a belépési engedélyét annak a 83 ezer ciszjordániai palesztinnak, akik a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére előzőleg kaptak ilyet, főleg családlátogatás céljára.

Ezen túl bevonták a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti, valamint a külföldre szóló utazási engedélyeket, és az izraeli hadsereg körülvette a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta falut, ahonnan a merénylet két elkövetője Tel-Avivba érkezett.

Forrás: MTI

[popup][/popup]