Ted Cruz szenátor: Az USA Izraellel erősítse gyógyászati együttműködését Kína helyett

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ted Cruz texasi republikánus és Chris Coons delaware-i demokrata szenátor kétpárti kezdeményezést indított el annak érdekében, hogy az Egyesült Államok  csökkentse függését Kínától a gyógyászat területén, és erősítse ilyen kapcsolatait Izraellel.

Mindez persze a koronavírus pandémiával van összefüggésben. A szenátus külügyi bizottságának két tagja 12 millió USD támogatást javasol „amerikai és izraeli vállalatok partnerségének megerősítésére a COVID-19 felismerése, a betegség kezelése és gyógyítása céljából.”

Cruz Twitter üzenetében áll: „Régóta mondom, hogy Kína jelenti a legsúlyosabb hosszú távú geopolitikai veszélyt ránk nézve. Kínára utaltságunk az életmentő gyógyszerek és kezelések fejlesztése terén igen problematikus. Izrael nem csupán barátunk és szövetségesünk, de egyben a gyógyászatban élenjáró ország, amellyel ezen a téren eddig is együttműködést folytatunk. Büszke vagyok, hogy előterjeszthetem: amerikai és izraeli vállalatok együtt fejlesszenek gyógymódokat és kezeléseket a COVID-19 legyőzésére.”

Cruz álláspontját támogatva Coons hozzátette: „Amerika és Izrael vezető hatalmak a gyógyászati technológia területén; országaink és az egész világ érdeke hogy együtt munkálkodjunk a világjárvány visszaszorításában. A vírus nem ismer határokat, és törvényjavaslatunk hangsúlyozza a nemzetközi együttműködés fontosságát.”

Az izraeli gyógyászati ipar a kezelések fejlesztésében és a vakcinákkal kapcsolatos kísérletekben a frontvonalban küzd. A haifai Pluristem Therapeutics Inc. módszerével sikerült hat kritikus állapotban lévő beteget kigyógyítani, és a Pluristem’s PLX sejtterápiás kezelést sikerrel alkalmazták New Jerseyben is. Az észak-galileai MIGAL kutatóintézetben jól haladnak a kísérletek a koronavírus vakcina előállítására.

breakinsraelnews

[popup][/popup]