Tata: “Csak a temetőkerítés felújítására kapott pénzt az önkormányzat”

Írta: Szász Anna Lujza - Rovat: Belpolitika, Politika

Elindult az elhagyatott zsidó temetők hosszabb távra tervezett rekonstrukciós programja a magyar állam támogatásával. Első körben 400 millió forintot oszthatott szét a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány 50 pályázónak, akik közül időközben 5 visszalépett. A többiek megkezdték a munkát. Időről időre tájékoztatunk a fejleményekről, ezúttal a tatai zsidó temető rekonstrukciójáról osztjuk meg a helyi önkormányzat által küldött információkat.

Tatán a zsidó lakosság a középkori jelenlét, a többszöri kiűzetés és visszatelepedés után az 1529. és az 1532. évi nagy török hadjárat idején elmenekült a városból. Újbóli betelepedésük az 1711-es szatmári békekötést követően indult meg és jelentősen növekedett az Esterházyak birtokba lépése után.

A tatai zsidóság hitközségi szervezete már a 18. század elején kiépült, a temető megnyitása is erre az időpontra tehető.
A két világháború között Tatán és az 1938-ban ideiglenesen hozzácsatolt Tóvároson együttesen 658 zsidó polgár élt, ezzel az egykori Komárom vármegye legnagyobb lélekszámú zsidó közösségét alkották.

Az 1944. évi összeírások a neológ hitközséget már csak 559 fővel tartották nyilván.

A Holokauszt idején a tatai hitközség tagjai is osztoztak a vidéki zsidóság tragikus sorsában: a város 519 zsidó polgárát ölték meg.

A temető a város középkori településrészének közelében, a Kálvária-domb délkeleti lejtőjén fekszik, műemlékvédelem alatt áll. A város utóbbi 250 évének tanúja, az itt nyugvó családok révén, akik a város ipari, kereskedelmi, kulturális és művészeti életének jelentős résztvevői voltak. Ilyen volt pl. a Fischer-család. Sírjaik egymáshoz közel, mintegy panteont alkotnak a temető nyugati oldalánál.

A herendi porcelángyárat világsikerre vivő Fischer Mór Tatán született 1799-ben. Családja tehetős tímár és bőrkereskedő család volt. A több ágra szakadt család számos tagja a magyar kerámiaművesség területén működött és lett híressé. Fischer Mór, valamint fiai a porcelángyártás területén működtek, Fischer Mózes áron, Fischer Károly és Fischer Ignác pedig kőedénygyárosok voltak Tatán, illetve Pesten.

Fischer Mór síremléke mellett, annak közvetlen szomszédságában található egy egészen különleges síremlék. Kialakítása és anyaghasználata teljesen egyedi, mert kerámiából készült. Feltételezhető, hogy az elhunytak szintén a Fischer családhoz tartoztak.

A pályázatban szerepeltetett fejlesztési elképzelések közül, csak a kerítés felújítására kapott pénzt az önkormányzat, így jelen pályázati megvalósításnak csak ez a beruházás lesz a része. A temető ÉK-i oldalán található terméskő fal kerítés megdőlt, egyes elemei kimozdultak, kiestek, a fugázás elporladt, kipergett, a beton fedkő széttöredezett darabokban lehullik. Így szükséges a terméskőfal teljes újraépítése a terméskő falazat lebontásával, majd új teherhordó terméskő fal építésével.

Köszönjük a segítséget Lakos Zsuzsának. A tudósítás a pályázathoz készül, szakmai anyag alapján íródott.

[popup][/popup]