Támogatják-e az egyházak, köztük a Mazsihisz a menekülteket?

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Belpolitika, Politika

A Mazsihisz kerekasztal-beszélgetést szervezett a menekültügy/migráció kapcsán, melynek keretében a katolikus és az evangélikus egyház, valamint a Mazsihisz képviselője egyöntetűen úgy nyilatkoztak, egyikük sem mer beszélni a menekülteket támogató programjukról, mert félnek a közhangulattól.

Méltánylandó, hogy az egyházak képviselői emberiességi okokból kiállnak a kormánypropagandával felszított közhangulat ellen, de a titkolózás – nem mernek nyilvánosan beszélni támogatási programjukról – ellentmondásos érzéseket kelt.

Hiszen mi másért vannak az egyházak, felekezetek, ha nem azért, hogy erkölcsi irányt mutassanak? Miféle egyház az olyan, amely kedvezőtlen közhangulatban nem mer nyilvánosan saját erkölcsi elvei szerint cselekedni?

Hosszabb távon az is jelentős lépés volna, ha az egyházak világosan állást foglalnának, mit gondolnak a menekültügyről / népvándorlásról, ennek általuk vélt hosszútávú hatásairól, és a társadalmi jelenség kezelésének lehetséges távlatos módjairól.

*

A cikk nyomán megkérdeztük a BZSH-Mazsihisz egyik magas rangú vezetőjét, aki kérdésünkre azt mondta, hogy – a két évvel ezelőtt, a pályaudvarok környékén és átmeneti táborokban összegyűlt migránsoknak nyújtott élelmiszereken, kötszereken túl – jelenleg semmilyen BZSH-Mazsihisz támogatási programról nem tud.

Hozzátehetjük, hogy a zsidó közösségek relatív autonómiával rendelkeznek. Lehet, hogy egyes közösségek a maguk szerény eszközeivel segítik a menekülteket, mások nem. Az is lehetséges, hogy a beszélgetés légkörében kellemetlen lett volna nemleges választ adni a támogatást firtató kérdésre, vagy inkább szimbolikus, erkölcsi kiállásról, támogatásról szólt a megnyilvánulás, netán inkább humorérzékről. „A mienk annyira szupertitkos, hogy arról nem is beszélhetek” –  fogalmazott talán némi önkritikával Darvas István rabbi a Mazsihisz menekülttámogató programjáról.

A jelen helyzetben mindenesetre a menekültek mellett a magyar társadalomnak is szüksége volna segítségre, hogy az idegenellenességet felszító, Soros György- és migránsellenes propaganda légkörében ne veszítse el tisztánlátását, arányérzékét.

Ez utóbbira két szempontból is szükség volna.

Akkor is, ha a menekültekkel kapcsolatos emberiesség szempontjai merülnek fel, és akkor is, ha a népvándorlás kevéssé belátható hatásai miatt kellene kialakítania álláspontját.

[popup][/popup]